Kosmo forundret over konsulentrot

Riksrevisor Jørgen Kosmo er forundret over at departementene ikke har forsikret seg om at store konsulentavtaler blir inngått etter regelboka. 

Flere ganger har Riksrevisjonen påpekt alvorlige brudd på regelverket for offentlige innkjøp. Likevel er departementene i tvil om alle konsulentavtalene de har inngått de siste par årene er lovlige.

– Det er overraskende. Hvis regelverket oppfattes som snevert eller vanskelig, må loven endres. Det er ikke noe alternativ å fortsette å bryte loven, sier Kosmo til NTB.

Som følge av oppmerksomheten rundt Eli Arnstads konsulentavtale oppfordret olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) sine statsrådskolleger til å gå gjennom alle konsulentavtaler og løpende kontrakter for å forsikre seg om at loven om offentlige anskaffelser blir fulgt.

Haga har selv innrømmet brudd på regelverket i forbindelse med Arnstads avtale.

Utelukker ikke brudd
I flere departementer er arbeidet med å ettergå konsulentavtalene i full gang.

– Det kan ha forekommet enkelte brudd på regelverket, sa kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til NTB torsdag. Hun la til at det er behov for mer kunnskap og bedre organisering når det kommer til innkjøp og avtaler med eksterne konsulenter. En første gjennomgang har dessuten vist at kostnadene i noen tilfeller har vært unødvendig høye.

Kommunal- og regionaldepartementet brukte 36 millioner kroner på konsulenter i 2006 og 2007, Forsvarsdepartementet lå noe under med 30 millioner, mens OED per i dag har inngått konsulentavtaler til en verdi av 50 millioner kroner.

– Omfanget av konsulentbruken gjør at vi setter spørsmålstegn ved om den bidrar til å kamuflere et reelt behov for flere ansatte, sier Kosmo.

Han understreker at det ikke bare er statsrådenes ansvar å sørge for at anbudsreglene blir fulgt.

– Dette er vel så utbredt i direktorater og underliggende etater. Dessuten har den administrative ledelsen i departementene et klart ansvar for å sikre at alt går rett for seg, sier han.

Sendte brev
Riksrevisjonens kritikk av forvaltningen for brudd på anbudsreglene har vært kjent lenge. I november 2006 sendte fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) et brev til sine statsrådskolleger der hun ber om at de forsikrer seg om at reglene etterleves.

– Er du skuffet over at statsrådene fremdeles er usikre på om reglene er fulgt i det enkelte departement?

– Jeg var fornøyd med svarene jeg fikk den gangen. Departementene lovet at de skulle gå gjennom rutinene og sørge for at medarbeiderne har den kompetansen som trengs. Men den nye runden nå viser at det fortsatt er noe å gå på. Derfor er jeg glad for at departementene griper fatt i dette på nytt, sier Grande Røys til NTB.

Hun legger til at det nå er anledning for flere enn konkurrenter til den som vant anbudsrunden å klage avgjørelsen inn for Klagenemnda for offentlige anskaffelser. KOFA kan ilegge overtredelsesgebyr for regelbrudd på inntil 15 prosent av anbudsprisen. Eli Arnstads avtale er nå til behandling hos klagenemnda.