Flere departementer kan ha brutt loven

Flere departementer innrømmer nå at store konsulentavtaler kan ha blitt inngått i strid med anbudsreglene.

- Det kan ha forekommet enkelte brudd på regelverket, sier kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til NTB.

Kommunal- og regionaldepartementet brukte over 36 millioner kroner på eksterne konsulenter i 2006 og 2007. En første gjennomgang av avtalene er allerede foretatt som et ledd i regjeringens anskaffelsesstrategi. Resultatet viser klart rom for forbedringer.

- Vi trenger bedre kunnskap om regelverket om offentlige anskaffelser. Det er også behov for å gjøre noe med organiseringen innad i departementet, sier Kleppa.

Hun understreker at det ikke ennå er avdekket noe lovbrudd, men medgir at konsulentbruken kan ha vært i største laget.

- Gjennomgangen har vist at kostnadene i noen tilfeller har vært unødvendig høye, sier hun.

Følger rådet
Både finansminister Kristin Halvorsen (SV) og kulturminister Trond Giske (Ap) har bestemt seg for å følge oppfordringen fra olje- og energiminister Åslaug Haga om å gå gjennom alle konsulentavtaler som overstiger 100.000 kroner i verdi. Hun har selv innrømmet regelbrudd i forbindelse med avtalen tidligere Enova-sjef Eli Arnstad inngikk med departementet i fjor.

NTB er kjent med at flere statsråder vurderer å følge Halvorsen og Giskes eksempel. Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) har allerede bestemt seg for å se nærmere på egne konsulenter.

- Departementet kan ikke utelukke at det har forekommet brudd på anbudsreglene knyttet til konsulentkjøp i departementet, men vil ha en mer fullstendig oversikt over dette når kartleggingen i departementet er gjennomført, heter det i en uttalelse fra BLD.

Akademikerne hevder at bruken av konsulenter i offentlig forvaltning er økende. Arbeidstakerorganisasjonen er særlig kritisk til at regjeringen ikke har noen samlet oversikt over konsulentbruken, slik Aftenposten har vist.

- Det er et stort problem at staten betaler det tredobbelte for kompetanse det er permanent behov for, sier leder Curt A. Lier i Akademikerne Stat til avisen.

30 millioner
Barne- og likestillingsdepartementet har kun to konsulentavtaler løpende, til en verdi av over 100.000 kroner. Situasjonen er en annen i Forsvarsdepartementet. I 2006 og 2007 kjøpte Anne-Grete Strøm-Erichsens departement konsulenttjenester for godt over 30 millioner kroner.

- Vi vurderer alle konsulentoppdrag fortløpende, og iverksetter disse ved behov. Vi har gode rutiner for å vurdere behovet og hvordan avtalene blir inngått, heter det i en uttalelse fra Forsvarsdepartementet.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet hadde i fjor rundt 35 løpende konsulentavtaler, mens Kultur- og kirkedepartementet siden 2007 har inngått elleve konsulentkontrakter i hundretusenkronersklassen. Fra før er det kjent at Olje- og energidepartementet har inngått 41 konsulentavtaler til en samlet verdi av over 50 millioner kroner. Flere departementer har ennå ikke svart på NTBs forespørsler, men sjefen sjøl har intet å skjule.

Statsministerens kontor hadde ingen løpende konsulentavtaler til over 100.000 kroner i verdi i 2007 og har heller ikke inngått noen i 2008, framgår det av en uttalelse fra Jens Stoltenbergs stab.