Trosser regjeringen om bygging i Saltstraumen

Regjeringen har hittil avvist 17 av 21 kommunale planer om å bygge i strandsonen. Likevel vil Bodø kommune tillate bygging av 80 sjøboder i strandsonen ved Saltstraumen.

De ganske omfattende byggeplanene i strandsonen ved en av Norges største turistattraksjoner vekker liten begeistring i Miljøverndepartementet.

- Kommunen har gjort mange feil i saksbehandlingen tidligere. Jeg vil være overrasket hvis ikke kommunen selv rydder opp i det som gjelder bygging i strandsonen i Saltstraumen, sier politisk rådgiver Morten Wasstøl (SV) til NTB.
Stopp i strandsonebyggingen er et viktig punkt i regjeringens Soria Moria-erklæring.

Tydelig signal
- Vi har lagt vekt på å gi et tydelig signal til kommuner og fylkesmenn om at regjeringens politikk for strandsonen skal praktiseres, sier Wasstøl om hvorfor departementet har grepet inn i så mange saker som den har gjort.

I tillegg til de 17 avviste planene har Miljøverndepartementet endret ytterligere tre planer. Bare én eneste byggeplan som berørte strandsonen har departementet under tvil latt passere. Wasstøl peker også på at en ny plan- og bygningslov vil tre i kraft neste år som reduserer unntaksbestemmelsene.

Likevel mener flertallet i Bodø at en utbygging av minst 80 sjøboder med et stort antall båt- og parkeringsplasser skal gå greit. Utbyggingen er planlagt i Knaplundsbukta, rett utenfor brua over Saltstraumen, et område som i tillegg er helt avgjørende for sjøfuglbestanden i hele Salten.

Flertall sier ja
- Flertallet sier ja, men bare til 80 sjøboder, ikke til 120 som først var planen, sier Eirik Sivertsen til NTB. Han leder kommunens planutvalg, og er også leder av Bodø Arbeiderparti.

Planutvalget godkjente de aktuelle sakene 8. april. Sivertsen er sikker på at bystyret inntar samme holdning når det møtes 23. og 24. april.

- Når det gjelder innvendingene mot bygging i strandsonen, mener vi fordelene her er større enn ulempene, og området ligger ikke til selve løpet i Saltstraumen. En rimelig avveiing tilsier at vi kan gå inn for dette, sier han.

Advarer
Men han kan ha forregnet seg. Fylkesmannen har ikke tidligere varslet innsigelser mot strandsonebyggingen. Men i et brev til kommunen denne uka går Fylkesmannen sterkt ut mot byggeplanene med henvisning til konsekvensene for sjøfuglbestanden.

- Vi må oppfordre til at kommunen ikke godkjenner foreliggende forslag til reguleringsplan for Knaplundsbukta, konkluderer fylkesmiljøvernsjef Roar Høgsæt i brevet.

Hvis bystyret ikke tar hensyn til dette, foreligger det et klart ankegrunnlag.
NTBs gjennomgang av sakene departementet har behandlet, viser imidlertid at departementet tre ganger i denne perioden også har benyttet seg av retten til å «kalle inn» strandsonesaker som ikke er blitt anket av Fylkesmannen.

Delseier
Utbyggingsplanene har møtt betydelig motstand det siste året. For kort tid siden rykket et stort antall kjendiser og miljøvernorganisasjoner ut med et opprop mot planene. En lokal aksjon har samlet nær 6.000 underskrifter i protest.
Nå ser det ut som at de har vunnet en delseier. Planer om å bygge 33-34 sjøboder i strandsonene inne i selve Saltstraumen er lagt bort, bekrefter Eirik Sivertsen.

Men leder av lokalaksjonen Saltstraumen for alle, Ole-Peer Gullhav, forsikrer at aksjonen også vil stoppe de gjenværende byggeplanene.

- Jeg oppfordrer utbyggingskåte politikere til å ta til fornuft. Næringslivet kan ikke få lov til utbygging som truer natur som tilhører hele nasjonen, sier han.