Kleppa vil styrke egenkontrollen i kommunene

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) vil skjerpe egenkontrollen i kommunene for å unngå en ny Terra-skandale. En arbeidsgruppe skal snarest mulig komme med forslag til nye tiltak.

Terra-saken skaper ennå rystelser i Kommune-Norge og er et sentralt tema på ordførerkonferansen som KS holder i Oslo. Kommunalministeren skal holde sitt hovedinnlegg torsdag og vil følge opp tidligere tiltak.

- Terra-saken har tydeliggjort ansvaret til den enkelte folkevalgte, den har skapt økt bevissthet om fylkesmennenes rolle og den har skjerpet årvåkenheten i departementet. Nå skal vi rydde opp i regelverket og gjenreise tilliten til kommunene, sier Kleppa til NTB.

Det går brev til alle landets kommuner med klar beskjed om at låneopptak for å investere i finansielle produkter av Terra-typen blir forbudt. Dessuten skal egenkontrollen skjerpes i alle ledd, det være seg revisjonen, kommunenes egne kontrollutvalg og administrasjonssjefenes internkontroll.

- Dette vil være viktige bidrag i arbeidet med å forhindre liknende saker, sier Kleppa.

Åtte kommuner har tapt rundt 800 millioner kroner på lånefinansierte investeringer som selskapet Terra Securities plasserte i amerikanske fond. I fjor høst falt verdien av disse aksjene dramatisk og avdekket den mye omtalte Terra-skandalen.