Terra-kommunene i gjeldsdialog med DnB NOR

Terra-kommuner er i dialog med DnB NOR om lånene de tok opp i banken for å kjøpe amerikanske verdipapirer via det tidligere meglerselskapet Terra Securities, opplyser informasjonsdirektør Eivind Grønstad i DnB NOR.

De de åtte Terra-kommunene skylder DnB og andre banker til sammen 1,5 milliarder kroner etter investeringene, bekrefter kommunens advokat Stein Erik Stinessen overfor NTB.

De fire nordlandskommunene Hemnes, Rana, Narvik og Hattfjelldal lånte alene til sammen 413 millioner kroner som de investerte i høyrisikofond. Kommunene satset på å kunne betjene låneutgiftene med avkastningen på de amerikanske verdipapirene de kjøpte via Terra Securities.

Nå må lånenes betjene på annen måte.

- Avtaler må etterleves
Hattfjelldal lånte alene 104 millioner kroner i DnB NOR. Pengene skal etter avtalen betales tilbake i to avdrag i 2013 og 2015, sier ordfører Asgeir Almås i Hattfjelldal til NTB.

DnB NOR ønsker verken å kommentere innholdet i dialogen med kommunene eller spørsmålet om det kan bli aktuelt for DnB NOR å innrømme Terra-kommunene lettelser i gjeldsforpliktelsene.

- Vårt utgangspunkt er nå som alltid at inngåtte avtaler skal etterleves, sier informasjonsdirektør Eivind Grønstad til NTB.

300 millioner
I likhet med Hattfjelldal har også Narvik kommune to ulike Terra-lån - ett som utløper i 2015 og ett i 2017.

Rentene på disse lånene vil bli nær 150 millioner kroner, dersom dagens rentenivå holder seg stabilt, skriver Fremover.

Avisens regnestykke bygger på en prognose som politikerne i Narvik bystyre fikk sist torsdag.

Narvik kommune har i tillegg hatt et direkte tap på verdipapirene på 163 millioner kroner.

Med renteutgiftene på 150 millioner kroner kan prisen på Narviks Terra-investeringer komme til å overstige 300 millioner kroner.