Flytrafikken må gi tapt for spurv

Haglskudd, høye lyder og bilpatruljer har blitt brukt som våpen, men forgjeves. Spurvene på Stokmarknes lufthavn har hindret flytrafikken siden torsdag i forrige uke.

Spurven hadde skapt problemer allerede i en uke da flyplassledelsen torsdag i forrige uke bestemte seg for å innstille all flytrafikk. Tirsdag ettermiddag skapte fuglene igjen problemer. Flere flyginger til og fra flyplassen måtte innstilles, melder blv.no.

Lufthavnsjef Jørn Stave forklarer innstillingene med at det natt til tirsdag var snøfall i området, og at snøspurv kom til flyplassen for å lete etter mat etter hvert som snøen smeltet utover dagen.

- Spurvene finner mat i smeltekantene, og det har i løpet av dagen dannet seg så store flokker at vi av sikkerhetsmessige hensyn igjen må stenge flyplassen, sier Stave.

Men det er lys i enden av tunnelen. For spurvene bruker flyplassen bare til transitt, mens de forbereder seg til avgang til Svalbard. I løpet av uken er det ventet at fuglene trekker nordover. Da kan Widerøe nok en gang bli enerådende i luften på Stokmarknes.