Stabile priser i borettslag

Prisene på brukte boliger i borettslag gikk opp med 0,4 prosent i årets første kvartal. Det viser ferske tall fra Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

Etter at andre halvår i fjor viste fall i boligprisene, har årets første måneder vært preget av stabilitet. Fra 4. kvartal 2007 til 1. kvartal 2008 var det en gjennomsnittlig oppgang i borettslagsmarkedet på 0,4 prosent.

Ulik regional utvikling
Selv om prisene i landet som helhet har utviklet seg stabilt i 1. kvartal, er det sprik regionene imellom. Akershus hadde størst prisvekst i disse tre månedene med 4,4 prosent, mens Tromsø hadde størst prisfall med 7,7 prosent.

- Generelt var 1. kvartal preget av at de største byene trakk landsgjennomsnittet nedover. I tillegg til Tromsø gikk prisene ned i både Oslo og Bergen. I store deler av landet for øvrig var det prisoppgang, opplyser avdelingsdirektør Thor Eek i NBBL.

Småhus økte mest
Det siste året har prisene på borettslagsboliger gått ned med 1,4 prosent. Blokkleilighetene har gått ned med 3 prosent, mens småhus (rekkehus, firemannsboliger etc) har hatt en økning på 3,3 prosent.

- Det er i storbyene, hvor blokkdominansen er størst, at vi også har hatt det største prisfallet på brukte borettslagsboliger siste året, sier Thor Eek.

Stabil omsetningsaktivitet
Selv om den sterke prisoppgangen i boligmarkedet har bremset opp er det fortsatt betydelig aktivitet i bruktboligmarkedet. I 1. kvartal 2008 ble det omsatt ca 4.400 tilknyttede borettslagslagsboliger. Det var 4 prosent lavere enn i 1. kvartal 2007.

- Aktiviteten var nesten uendret til tross for at boligmarkedet var vesentlig hetere for et år siden. Dessuten inntraff påsken i år i 1. kvartal - i motsetning til i fjor, forklarer Dag Rune Arntsen som er ansvarlig for utarbeidelsen av NBBLs statistikk.