- Kommunene må bli tøffere overfor entreprenørene

Er du så uheldig at barna dine går på skole i en kommune som ikke prioriterer godt inneklima, kan resultatet bli lærevansker og betydelige ulikheter i forhold til barn som får frisk luft.

Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen (H) mener at kommunene har et stort ansvar i forhold til å gi barn et inneklima som stimulerer til læring. Erfaringene og de mange avisoppslag om det motsatte viser at vi har en betydelig utfordring på området. Gundersen, som også er medlem i Stortingets Kirke-, utdannings- og forskningskomité, krever at kommunene blir tøffere overfor entreprenørene og nekte å overta nye bygg før kvalifiserte inspektører har godkjent dem.

Usunn forskjell
- Det er dokumentert gang på gang av høyt kvalifiserte fagfolk både i Norge og utlandet at lærekurven reduseres i takt med luftkvaliteten. Enkelte kommuner har skjønt dette, de sørger for at barna - vår fremtid og humankapital - får den rene luften hjernen er avhengig av for å ta til seg kunnskap. Samtidig er situasjonen en helt annen i brorparten av kommunene. Dermed blir det en usunn forskjell i grunnlaget for læringen. Dette bryter med både lovverk, sunt folkevett og ikke minst helsemessige forskrifter, påpeker Gundersen.

Tar styringen
- Den norske skolen henger resultatmessig etter sammenlignbare land når det gjelder utdanningsnivå. Det hjelper ikke å overføre mer penger til kommunene, de må selv ta ansvar og sørge for gode løsninger til sine innbyggere. Gode løsninger finnes, det gjelder å prioritere riktig. I dag får man ventilasjonsløsninger som samtidig er energibesparende. Selv om disse kanskje koster noen tusenlapper mer å investere i, gir de langt billigere drift over tid, påpeker Gundersen.

Han er opptatt av at det må sikres likhet for loven og at vi får bygget opp kunnskapen i befolkningen.

Beredt for fremtiden
Han håper den nye bygningsdelen av Plan og Bygningsloven vil komme med noe som kan bidra positivt i praksis.

- Verneombud og arbeidstilsynet bør holdes et ekstra øye med elevenes læremiljø for å sørge for at norske barn i nærest mulig fremtid får kvalitetsmessig god ventilasjon. Dette er tvingende nødvendig for at våre etterkommere skal bli i stand til å ta til seg læring og forberedt til å møte det tøffe konkurransemiljøet som venter dem om få år, fremhever Gundersen.

Det mangler ikke gode løsninger, men kommunene må være sitt ansvar bevisst.

Løsninger finnes
Gundersen får full støtte av professor Oddbjørn Sjøvold ved Høyskolen i Oslo, avdeling Energi og Miljø i bygg, som legger til at det i tillegg skjer mye underlig på byggeplassene.

- Slurv kombinert med inkompetanse kombinert med lavere ytelser enn lovet og spesifisert i anbudspapirene gir elendige resultater, bekrefter professoren.

- I dag finnes det både energivennlige og gode ventilasjonsaggregater For elevene er det ikke sunt med for mye varme eller støv, dermed må det installeres tilpassede ventilasjonsaggregater som sørger for både rensing av pollen og kjøling når det er nødvendig. Og i dag teller energibruken også mer enn noen gang, sier professor Sjøvold.

Energivennlige og gode ventilasjonsaggregater som Nilan-systemets har flere fordeler når det gjelder funksjon og økonomi. Nilan-systemet har innebygget varmepumpe, dermed får man ikke bare frisk luft, men også kjøling på de heteste sommerdagene.