- En udetonert inneklimabombe

Professor Oddbjørn Sjøvold ved Høyskolen i Oslo slår alarm om at en viss prosentandel av roterende varmevekslere representerer en udetonert inneklimabombe.

Professor Sjøvold er en av våre fremste eksperter på inneklima. Han har sammen med sine studenter sett særlig nøye på roterende varmevekslere.

- Brukeren eller kjøperen av bygget står overfor et mangehodet monster. Problemene er så mangesidige at det skal mye kunnskap til for å takle situasjonen som oppstår i nybygget når energiforbruket til friskluftoppvarming kan bli inntil 2,5 ganger høyere enn forespeilet, påpeker den erfarne professoren

Grundige tester
Sjøvold har foretatt tester både i høyskolens nye laboratorium og besøkt en rekke byggeplasser for å samle dokumentasjon.

Hadde de ikke vært for hans medfødte gode humør og smittende latter, ville enhver annen fagperson sannsynligvis gått inn i en langvarig dyp depresjon over den lange rekken feil og mangler, feilmontasjer og mangel på sunn fornuft som ble observert.

Studentene har hatt en mildest talt lærerik periode i felten.

Store avvik
- Problemene er mange, nå har vi konsentrert oss om roterende varmevekslere. Til min store overraskelse viste det seg at de vi testet hadde meget store avvik i forhold til leverandørens spesifikasjoner. Når virkningsgraden ligger 20-25 prosent under spesifikasjonene får dette alvorlige konsekvenser. Varmebatteriet som skal sørge for det siste løftet vil være dimensjonert etter varmevekslerens virkningsgrad. Når ett ledd svikter, får det konsekvenser videre. Batteriet som skal sørge for det siste løftet må gå for fullt på elektrisitet for å få til det siste temperaturløftet. Men når uteluften når et visst kuldenivå vil det rett og slett ikke klare oppgaven.

Løsninger finnes
Ventilasjonsluften blir så iskald at aggregatets friskluftmengde må settes ned om vinteren slik at arbeidstakernes yteevne synker dramatisk. Det finnes for eksempler løsninger som Nilan fra Klima og Varmeteknikk AS som har innebygget varmepumpe, her er man sikret både god ventilasjon og ikke minst meget rimelig ettervarming av lufta. Om sommeren kan prosessen reverseres slik at man via Nilan-systemet også får kjøling.

Kvalitetssikring
- Med fare for å gjenta meg selv. Entreprenøren har spart noen kroner og skjøvet regningen over på brukeren av bygget, dette er en historie som gjentar seg gang på gang. Men dette er første gang jeg ser at det i så stor grad slurves med montering av ventilasjonsaggregater og at spesielt roterende varmevekslere ikke innfrir forventningene, forteller Sjøvold. Han legger til at spranget mellom hva som annonseres som virkningsgrad og faktisk virkningsgrad er 20-25 prosent.

I praksis vil dette medføre så alvorlige konsekvenser at han vil oppfordre så vel byggherre som entreprenører til å både se på alternative løsninger med innebygget varmepumpe og dobbeltsjekke og kvalitetssikre prosjektene med varmegjenvinnere som er under arbeid nå.