Avviser at bare bygdefolket har rett til elgjakt

Miljøverndepartementet avviser at bare innenbygdsboende har rett til jakt på elg, hjort, dådyr, rådyr bever og rovvilt i statsallmenninger.

 

Norges Fjellstyresamband har hevdet at retten til jakt på disse viltartene etter fjelloven er forbeholdt personer som er bosatt innenfor de gamle kommunegrensene fra før 1956. Men Miljøverndepartementet er ikke enig i denne lovtolkningen, går det fram av et brev til Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Norges Fjellstyresamband.

Departementet fastslår samtidig at fjelloven åpner for at innenbygdsboende gis fortrinnsrett til villreinjakt og småviltjakt med hund.

Kommunesammenslåing
Fjellstyresambandet tok opp dette spørsmålet med DN i fjor sommer i forbindelse med planer om en eventuell sammenslåing av kommunene Lillehammer, Gausdal og Øyer.

DN mente at innenbygdsboende ikke har fortrinnsrett til jakt på elg og andre hjortedyr utenom villrein, og på bever og rovvilt.

Norges Fjellstyresamband mente på sin side at fortrinnsretten for bygdefolket i allmenningsbygdene, gjelder den generelle jaktretten.

En viss tvil
Uenigheten gjelder tolkningen av flere paragrafer i fjelloven, blant annet paragraf 26, som har følgende ordlyd: «Kongen fastset forskrifter for jakt på elg, hjort, dådyr, rådyr og bever og jakt på rovvilt:»

Miljøverndepartementet deler DNs standpunkt, men gir samtidig uttrykk for en viss tvil. Etter å ha vist til lovens bokstav og lovens forarbeider, skriver departementet at «innenbygdsboende neppe kan anses å ha noen fortrinnsrett til jakt etter paragraf 26».