Nytt tårn på Holmenkollbakken

Holmenkollbakken får et helt nytt tårn i tråd med vinnerutkastet i arkitektkonkurransen, Holmenkollen Fyr, men beholder dagens unnarenn, som bare blir modernisert.

Det er byrådet som har tatt den endelige beslutningen om hvordan bakken skal se ut i framtiden, og utbyggingsplanene ble presentert på en pressekonferanse i Skimuseet mandag.

Tårnet blir altså bygd i tråd med utkastet til det dansk-belgiske vinnerutkastet, men den planlagte lyssettingen er det ikke penger til foreløpig.

- Lyssettingen ligger på skissebordet og står på ønskelista, opplyste byråd for næring og idrett Anette Wiig Bryn.

Hun bekreftet at det er penger til å lage en fullgod vindskjerming, men full overdekning blir det ikke foreløpig, selv om det blir lagt til rette for dette hvis det skulle bli aktuelt i framtiden.

Dårlig tid
Skiforbundets president Sverre Seeberg er i hovedsak veldig fornøyd med utbyggingsplanen som har en kostnadsramme på 920 millioner kroner.

- Nå gjelder det å bidra til at detaljene blir best mulig. Det må være et tett samarbeid mellom kommunen som utbygger og brukerne - les idretten i denne prosessen, sier han til NTB.

Seeberg understreker hvor viktig det er at vindskjermingen av den nye bakken blir god, og at den nye Holmenkollbakken får større arrangementssikkerhet enn den gamle.

- Kommer dere i havn til 2010?
- Det er jo kommunen som skal bygge, og det forutsetter jeg at de klarer. Men vi har veldig dårlig tid, så alle som kan, må bidra til at dette kommer i havn. Vi skal til og med gjennom en planprosess som følge av forskriftene til en ny Marka-lov. Jeg håper det ikke blir noen forsinkelser på grunn av det, sier skipresidenten.

Andre anlegg
I tillegg til utbygging av Holmenkollbakken skal det bygges en helt ny normalbakke rundt 300 meter fra stedet der den gamle Midtstubakken lå. Også løypetraseene for langrenn og skiskyting blir forbedret, og skiskytterarenaene blir oppgradert til å møte internasjonale krav. Det blir nytt pressesenter og ny publikumsinngang.

Arbeidene med Holmenkollbakken starter i september-oktober i år, og bakken er beregnet å være ferdig i desember neste år. Terrengarbeidene for den nye Midtstubakken starter i august, og denne bakken skal også stå ferdig i desember 2009. Bakken ligger i terrenget og vil ikke ha noen framtredende profil sett fra byen.

Det skal være plass til cirka 43.000 tilskuere (med ståplasser) i det nye Holmenkoll-anlegget. De nye tribunene blir ikke i betong, men i metall med gitter, som skal gi et lettere vedlikehold.

- God løsning
Styreleder i Skiforeningen Dag Kaas sier at Skiforeningen som skal drive anlegget, er opptatt av å få et så godt idrettslig anlegg som mulig. Han mener det er viktig at den idrettslige spisskompetansen blir tett involvert i byggeprosessen.

- Det vi trenger er et permanent anlegg, som må kunne brukes store deler av året. Dessuten er Holmenkollen verdens mest kjente vintersportsmonument som bringer tusener av turister hit hvert år.

Både styreleder i VM 2011 Svein Aaser og generalsekretær i Skiskytterforbundet Rakel Rauntun var også fulle av lovord over det nye anlegget som Oslo kommune presenterte mandag.

- Jeg synes de har kommet fram til veldig gode løsninger. Vi gleder oss til Ski-VM i 2011, men da må alt være ferdig, sa Aaser.
Leder Børre Rognlien i Oslo Idrettskrets var i hovedtrekk også tilfreds, men var en stund bekymret for framdriften i prosjektet.

- Etterbruken er uhyre viktig. Vi må blant annet få snøsikre løyper til bruk for Oslos befolkning, påpekte han.

 Les mer her