Enova-styret satser på dialog med ansatte

Styret i Enova er opptatt å få i stand en god dialog med de ansatte og se framover, opplyser nestlederen i styret, Eimund Nygaard.

 

Vi vil prøve å snakke sammen og ikke gjennom pressen, sier Nygaard etter at det er kommet fram at styret forsøkte å presse tidligere økonomidirektør i Enova, Anne Merethe Kristiansen, fra å fortelle hvordan hun ble mobbet av avgåtte Enova-sjef, Eli Arnstad.

Nygaard sier at styret skal ha samtaler med Kristiansen og på bakgrunn av samtalene se hva som kan gjøres for å rette opp mulige misforhold i Enova.
- Vi vil også gi hjelp og støtte til Kristiansen, sier Nygaard til NTB. Han sier at Arnstad ikke vil ta til motmæle mot Kristiansens historie.

- Jeg synes det er flott at Arnstad ikke står fram og tar igjen. Det bør ikke ledere gjøre i slike tilfeller, sier kommentator Elin Ørjasæter i E24.no til NTB.

-Arnstads versjon av virkeligheten er trolig en helt annen. Men jeg håper Arnstad er klok nok til aldri å svare på anklagene. Arnstads versjon ville sannsynligvis involvere personalvurderinger som ikke har noe i offentligheten å gjøre. Folk med erfaring i mobbesaker vet at det er en kamp om virkeligheten, der partene har et vidt forskjellig syn på faktum, skriver Ørjasæter i en kommentar i E24.no.

Umoralsk å ta igjen
- At et svar fra Arnstad kunne innebære personalvurderinger, er en grunn til at Arnstad og andre ledere ikke bør stå fram i slike saker. En annen grunn er at en leder i slike situasjoner har et formelt overtak, og en leder bør ikke gå ut i det offentlige rommet med et slikt overtak. Det er umoralsk, sier Ørjasæter til NTB.
- Alle som er interessert i mobbesaker bør sette seg ned å lese dommene som finnes på dette feltet. De er offentlig tilgjengelige, og viser mer enn noe annet at mobbesaker er som skilsmisser: Begge parter kan ha rett ut fra sine forutsetninger. Og hvem som «har rett» er nesten uinteressant. Det viktige er at de skilles, slik at de kan gå videre med sine liv, skriver Ørjasæter i sin kommentar.

- Kristiansen gir seg ikke, til tross for at sjefen er ute av hennes liv. Det er dårlig gjort, avslutter Ørjasæter som også var coach for Gerd-Liv Valla. Men hun fikk dette oppdraget etter at Valla hadde gått ut og tatt til motmæle mot Ingunn Yssen.

- Mitt råd ville vært det samme til Valla dersom jeg hadde kommet inn i prosessen på et tidligere tidspunkt, sier Ørjasæter til NTB.

Alvorlig sak
Det var gjennom ei tekstmelding at Enova-styreleder Jørn Rattsø forsøkte å presse Kristiansen til ikke å fortelle om sin konflikt med Arnstad, melder Dagens Næringsliv.

I sms-meldingen går det fram at styret vil ta Kristiansens sak svært alvorlig og sørge for at hun får hjelp til å få den brakt fram og takle den, hvis hun avventer med å stå fram i Dagens Næringsliv. Meldingen er sendt fra ansatterepresentant i styret Andreas Krüger Enge som bekrefter dette overfor avisen.

Enge vil ikke svare på DNs spørsmål om hvordan styret kunne si at det var en «alvorlig sak» når styret tidligere har sagt at det ikke kjente til noen mobbing, og Enova-styret onsdag ikke fikk annen informasjon om hva saken handlet om ut over at Kristiansen var intervjuet.

Rattsø har tidligere uttalt til mediene at de ansatte burde bøye ryggen, bukke og si unnskyld til Eli Arnstad for påstander om mobbing.