Tror ikke sprekkene vil føre til ras

Det skal ikke være fare for nye ras selv om det er funnet nye sprekker i fjellet bak rasstedet i Fjelltunvegen i Ålesund.

Torsdag ble det kjent at geologer har funnet nye sprekker i fjellet som raste ut over en boligblokk i Fjelltunvegen 31, og tok livet av fem personer.

Geologene var først usikre på om sprekkene utgjorde noen risiko, men de siste undersøkelsene tyder på at det ikke er fare for nye ras i umiddelbar fremtid.

- Geologene har sagt at kommunen må se på disse sprekkene og sørge for sikring, men det skal ikke være noen øyeblikkelig fare, og det forholder vi oss til, sier stabssjef John Kåre Flo i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Politiet mener derfor det ikke er farlig for letemannskapene å jobbe i ruinene.

Har tatt prøver
Ingeniørgeologer fra Norges Geoteknisk Institutt (NGI) har foretatt undersøkelser og hentet prøver i fjellet bak Fjelltunvegen 29, 33, 37 og 37 b.

- Prøvene vil bli sendt til analyse, og NGI vil den kommende uken foreta analyser og beregninger for området. De starter også arbeidet med en rapport som kommunen håper vil være klar i slutten av neste uke, skriver Ålesund kommune i en pressemelding.

Rapporten vil trekke slutninger omkring sikkerhet knyttet til de nærliggende eiendommene. Det vil også fremgå eventuelle forslag til tiltak.

Fredag ettermiddag ble det også avholdt et beboermøte på rådhuset i Ålesund. Der svarte geologene på spørsmål som spente innbyggere hadde.

- Mange er veldig opptatt av hvordan sikkerheten er i området nå, og de er spente på hvilke resultater geologene kommer fram til. Men jeg har ikke inntrykk av at det er noen bekymring blant beboerne i området rundt den sammenraste blokken, sier ordfører Bjørn Tømmerdal til NTB.

Stanset søket
Fire av de fem omkomne er så langt hentet ut fra boligblokken som raste sammen natt til onsdag 26. mars. Fremdeles er 35 år gamle Ronny Boger Vike savnet i den sammenraste boligblokken.

Leteaksjonen ble torsdag ettermiddag midlertidig stanset, og vil først bli gjenopptatt mandag morgen.

- Grunnen til det er at vi har slitne mannskaper, og vi har behov for å ha det samme mannskapet som kjenner området. Derfor har vi valgt å ta en pause i letingen, forteller Flo.

Søket vil fortsette mandag med to personer fra Oslo brann- og redningsetat, mannskaper fra Ålesund, samt kriminalteknikere fra Kripos og politiet i Ålesund.

Beboerne avventer
Når det gjelder de mange evakuerte naboene, er beboerne i den seks etasjer høye boligblokken i Fjelltunvegen 33 ikke lenger evakuert, men beboerne har ikke villet flytte hjem før de får endelig beskjed om at det er ufarlig.

Fjelltunvegen 29 er fortsatt evakuert fordi brannsjefen mener det her ikke er tilstrekkelig med fluktveier, mens Fjelltunvegen 30 og 32 fortsatt holdes evakuert fordi en hjemflytting vil hindre arbeidet med å hente ut den siste av de omkomne som fortsatt befinner seg inne i Fjelltunvegen 31.