Forsøkte å stanse mobbehistorie med sms

Mobbehistorien som den tidligere økonomidirektøren i Enova sto fram med i DN torsdag, ble forsøkt stanset av styret.

 

Fakta om Enova-saken

* Tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet Eli Arnstad gikk på dagen som Enova- sjef etter en arbeidsmiljøstrid i november i fjor. Bakgrunnen var en arbeidsmiljøundersøkelse sist sommer der det ble hevdet at Arnstad hadde mobbet en ansatt.
* Både Eli Arnstad og Enovas styreleder Jørn Rattsø sier at de ikke kjenner seg igjen i de alvorlige påstandene. Rattsø oppfordrer de ansatte til å be den tidligere Enova- direktøren om unnskyldning for mobbepåstandene.
* Hovedtillitsvalgt Anne Guri Selnæs vil på spørsmål fra NTB ikke si om styreleder fortsatt har de ansattes tillit.
*Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) har sagt at hun har full tillit til Enova- styret.
* Olje- og energidepartementet påla sist uke styreleder Jørn Rattsø i løpet av tre uker å komme opp med en strategi for hvordan problemene skal løses.
* Mandag møtte hovedtillitsvalgt i Enova Anne Guri Selnæs olje- og energiminister Åslaug Haga. Hun har stor tro på at statsråden « tar tak i dette på en ordentlig måte».

 

Med en tekstmelding forsøkte Enova-styreleder Jørn Rattsø å presse eks-direktør Anne Merethe Kristiansen til ikke å fortelle om sin konflikt med nå avgåtte Enova-toppsjef Eli Arnstad, skriver Dagens Næringsliv.

«Alvorlig sak»
I SMS-en står det:
«Avventer du dn og kommer til styret vil styre umiddelbart gå ut i media å si en alvorlig sak er kommet på bordet og vil bli tatt svært alvorlig. Sitat jørn: Styret vil ta hennes sak på største alvor, sørge for at hun får assistanse til å bringe den fram og hjelp til taklingen. Anders».

Meldingen er sendt fra ansatterepresentant i styret Andreas Krüger Enge som bekrefter dette overfor avisen.

Visste
Sitatet i meldingen er fra styreleder Jørn Rattsø og refererer til hva han ville gå ut i media med, dersom intervjuet ble stanset. Enge bekrefter at tekstmeldingen er sendt etter at han snakket med Rattsø.

Enge vil ikke svare på DNs spørsmål om hvordan styret kunne si at det var en «alvorlig sak» når styret tidligere har sagt at det ikke kjente til noen mobbing, og Enova-styret onsdag ikke fikk annen informasjon om hva saken handlet om ut over at Kristiansen var intervjuet.

Rattsø har tidligere uttalt til mediene at de ansatte burde bøye ryggen, bukke og si unnskyld til Eli Arnstad for påstander om mobbing.

Hardt press
De Enova-ansattes advokat Erik Davidsen i Haavind Vislie reagerer sterkt på forsøkene han opplevde onsdag på å stanse intervjuet:

- Vi opplevde at det ble gjort forsøk på å stanse intervjuet i Dagens Næringsliv, både overfor tillitsvalgte, Anne Merethe Kristiansen og meg selv som hennes advokat. Budskapet var at det var best for hennes helse om hun ikke uttalte seg til pressen, og at et intervju ville vanskeliggjøre løsninger i forhold til Enova-styret, sier Davidsen.

Han legger til at det er «veldig spesielt å høre denne omsorgen for hennes helse, først nå».

Tillitsvalgt Anne Guri Selnæs i Enova bekrefter å ha lest tekstmeldingen. Hun kan også fortelle at hun som tillitsvalgt ble bedt om å stanse videre oppslag i media.

- Kjente ikke
Enova-styreleder Jørn Rattsø var torsdag i utlandet og henviste alle spørsmål til styrets nestleder Eimund Nygaard. Han nekter for å ha kjent til at Kristiansen har følt seg trakassert, forbigått og mobbet i Enova.

Han sier også at han ikke kjenner til forsøk på å stanse intervjuet, men legger til at «generelt er det jo et poeng at vi får diskutert sakene i Enova, og ikke gjennom pressen».

Til NTB sa Nygaard torsdag at styret er «glad for at det nå er kommet fram ting som det går an å gripe fatt i, selv om det er uheldig for den det angår».
Påstandene om mobbing i Enova førte til at Eli Arnstad trakk seg som leder i november 2007. Til nå har det vært ukjent hva som har vært innholdet i saken. Kristiansens historie er en del av den varslingssaken som påpeker brudd på arbeidsmiljøloven og mobbing i statsbedriften Enova.

Anne Merete Kristiansen ønsket ikke å kommentere saken overfor DN torsdag.