Finland vil vurdere jernbane til Troms

Når Jonas Gahr Støre og den finske utenrikshandelsministeren møtes i nord, snakker Paavo Väyrynen om å bygge jernbane til Norge, og Støre om at jernbaner ser pene ut på kartet.

 

Den gamle politiske ringreven Väyrynen har jobbet med nordisk samarbeid siden han som statssekretær for Ahti Karjalainen i 1971 møtte statsminister Per Borten for å diskutere Efta-spørsmål. Han er den eneste fortsatt aktive politikeren som var med å innstifte Barentssamarbeidet i Kirkenes i 1993.

Onsdag og torsdag ledet han den tunge finske næringslivsdelegasjonen som er invitert til Kirkenes og Tromsø for å styrke næringssamarbeidet i nord.

Kryssende infrastruktur
Både Väyrynen og Støre ser store muligheter for norsk og finsk næringsliv, både til samarbeid over grensen og mot vår felles store nabo Russland i øst.
Begge understreker behovet for å bygge infrastruktur som går på tvers av grensene i nord og som bryter aksen nord-sør. Støre har så langt avvist enhver tanke om jernbane mellom Petsjenga i Russland og Kirkenes og mellom Kirkenes og Rovaniemi, mens den finske ministeren har vært mer åpen for tunge infrastruktursatsinger i nord.

- Det er en krevende oppgave å bygge grensekryssende infrastruktur. Men dette kan skje hvis det er stor nok etterspørsel. Vi kan ikke bygge en jernbane bare fordi den ser bra ut på kartet, sa Støre med henvisning til jernbaneplanene mellom Petsjenga og Kirkenes.


Åpent sinn
Under sitt to dager lange besøk i Norge har Väyrynen blitt presentert et tilsvarende ønske om å bygge jernbane fra Storfjord i Troms til Kolari i Finland.
- Dette var kjente tanker for meg. På 70-tallet vurderte vi et slikt forslag. Den gang var det for dyrt, men tidene har forandret seg. Vi må kunne se på dette igjen. Jeg er rede til å gå for en studie om dette. La oss se hva som kan bli gjort. Jeg har et åpent sinn, sier Väyrynen.

Ruster opp
Finnene har planer om å elektrifisere sitt jernbanenett i Nord-Finland og har bevilget 50 millioner euro (394 millioner kroner) til å oppruste E8 som går over til norsk side i Skibotn.

- Våre bevilgninger er satt fra 2011. Men dersom det fra norsk side er et ønske om å bevilge penger til en tilsvarende opprustning på norsk side, er vi rede til å påskynde prosessen, sa Väyrynen under møtet i Tromsø torsdag.
Han fikk ikke noe konkret svar på denne utfordringen fra Jonas Gahr Støre.