Park og tvillingtårn rundt operaen

Tre arkitektteam presenterte torsdag sine utkast til volumdisponering i området rundt operaen i Bjørvika på oppdrag av Hav Eiendom.

Gehl Architects (DK)/ Behnisch Architekten (D), v/prosjektleder Helle Søholt, NSW AS/ IN'BY AS/ Peter Butenschøn (N), v/ prosjektleder Gudmund Stokke, Alliance Arkitekter AS, Acona Technopole (N)/ Steven Holl Architects (USA), v/ prosjektleder Harald Martin Gjøvaag, ble i vinter prekvalifisert for parallelloppdrag om volumdisponering og utforming av feltene son HAV Eiendom eier i området rundt operaen i Bjørvika.

Reguleringsplanen åpner for et utbyggingspotensial på ca. 140.000 kvm innenfor de aktuelle eiendommene, og HAV Eiendom AS ser seg avhengig av å utvikle dette for å bære de nødvendige kostnadene knyttet til oppgradering av tomter og infrastruktur.

HAV Eiendom AS' primære mål med dette parallelloppdraget er å få en vurdering av hvordan arealene innenfor de enkelte regulerte feltene i studieområdet kan disponeres. Man ønsker at området på en best mulig måte skal utvikles som en del av Oslo sentrum med høy kvalitet, som hensyntar Operaen og de intensjonene som allerede finnes for området,samtidig som det økonomiske fundamentet for utviklingen ivaretas.

Noe av motivasjonen for parallelloppdraget er å få testet ut en reduksjon av felt A8. I underlaget for oppdraget er det vist alternative måter å kompensere 25 og 50 % reduksjon av A8 ved å bygge på noen av de andre eiendommene, slik at utbygget areal på ca 140.000m2 opprettholdes. Oppdraget omfatteren gjennomgang og en arealmessig kontroll av de bebyggbare arealer innenfor studieområdet med anbefaling av en volummessig opparbeidelse av eiendommene. Eventuelle avvik i høyde i fht reguleringen skal argumenteres for med hensyn til en helhetstankegang for området.

Etter avholdt parallelloppdrag vurderer oppdragsgiver å identifisere et antall
delområder som gjøres til gjenstand for separate konseptkonkurranser for
utviklere/ investorer og deres team med arkitekter og planleggere. Det er ikke
fastsatt nærmere.

Evalueringsgruppen vil sette i gang sitt arbeid umiddelbart etter innlevering, og vil offentliggjøre sin beslutning 22 mai.