Mange prøver å stjele folk

- Som flere av de andre store riksdekkende entreprenørselskap, merker også vi i Skanska at det er en del bedrifter som forsøker å overtale våre ansatte til å skifte beite, sier adm. dir. Geir Magne Aarstad i Skanska Norge AS til Byggeindustrien.

- Det som overrasker meg mest, er at det er nye aktører på tunnelsiden som er de mest aggressive. Etter mitt syn er det overkapasitet i tunnelbransjen i forhold til de oppdrag som er og vil komme, sier han.

- At noen tør å pådra seg de kostnadene noe øyensynlig gjør, er meg ubegripelig. Vi kommer uansett ikke til å følge opp denne lønnskarusellen. For vår del er vi opptatt av å ha et langsiktig ansettelsesforhold med våre medarbeidere - og da er det langt mer enn lønn som teller inn.

I Skanska som er et internasjonalt selskap, åpner de for at folk også kan få en internasjonal karriere.

- Vi driver et aktivt kurs- og opplæringsprogram. Dersom noen slutter, vil man selvsagt miste denne kontinuerlige læringen vi driver med. I tillegg har vi et aksjespareopplegg hvor mer enn 1 000 av våre norske ansatte er med. Dette er lagt opp med det for øye at også de ansatte skal være med å ta del i den verdiutviklingen selskapet får. Slutter man, mister man selvsagt den gevinsten som ligger der fremme, sier Aarstad.

Han ønsker selvsagt alle nye aktører velkommen til bransjen.

- Jeg forstår også folk som gjerne vil bytte arbeidsplass. I Skanska har vi en turnover på ca 5 prosent som vi synes er en grei andel. Det å ha null turnover er ikke av det gode. En viss utskifting må det være. Vi har også sett at folk som har sluttet hos oss og som er lovet gull og grønne skoger, ønsker seg tilbake. Men det er jo ikke alle som får komme tilbake, sier han.

Han mener de som tenker kortsiktig og som tar en sjanse står fritt i å gjøre det, men hans råd er at man tenker mer enn lønn.

- Vi merker det også når vi skal ansette helt unge medarbeidere. De som kun er opptatt av lønn og som ikke ser mulighetene av å jobbe i et selskap som Skanska, de blir ikke ansatt. De passer rett og slett ikke inn hos oss, sier Aarstad.

- Det har skjedd noe med mentaliteten til folk som gjør at vi har en del flere utfordringer enn før, men vi velger likevel å holde på våre etiske prinsipper i disse spørsmålene, avslutter han.