Strengere krav til kvalitet

Entreprenørene som skal utføre drift og vedlikehold på oppdrag fra Statens vegvesen fra høsten av, blir underlagt nye og strengere krav til kvalitet.

- I de kontaktene som får virkning fra høsten av, har vi avvist entreprenører som ikke har gode nok kvalitetsplaner, sier trafikkdirektør Ole Christian Torpp i Statens vegvesen. Han regner med Statens vegvesen vil bruke over 100 millioner kroner mer på disse kontraktene enn om billigste tilbyder ble valgt.

Konkurranseutsetting av arbeid for Statens vegvesen startet i 2003.
- Da var konkurranseutsetting nytt for oss. Vi har brukt tiden siden 2003 på å utvikle og forbedre systemene vi har, sier trafikkdirektøren.

Hvert år er om lag 20 prosent av Statens vegvesens kontrakter på drift og vedlikehold ute på tilbudskonkurranse. Og det er ikke bare entreprenørene som skriver kontrakter i år som vil merke at Statens vegvesen skjerper kravene til kvalitet.

- Vi vil skjerpe kontrollen og arbeide sammen med entreprenørene slik at sikkerhetsvurderinger og planlegging blir bedre ivaretatt hos de som utfører drift- og vedlikeholdsarbeid for oss. Det gjelder ikke bare de vi inngår nye kontrakter med, men også entreprenørene vi allerede har avtaler med, sier Torpp.

Statens vegvesen er også i gang med å revidere standardene for vedlikehold. Dette gjøres i samarbeid med entreprenørbransjen. De nye standardene for vedlikehold skal etter planen være klare våren 2009.

Statens vegvesen har fått kritikk fra Statens havarikommisjon for transport (SHT) for å prioritere sikkerhet for lavt i tilbudskonkurranser.