Fotball-lønninger i anleggsbransjen

Det har den siste tiden skjedd til dels betydelig overganger av personell fra noen anleggsbedrifter til andre. I kjølvannet av dette er det kommet opp at anleggsarbeidere nå begynner å komme opp på det lønnsnivået de beste fotballspillerne har.

Vi har lenge hørt om overgangssummer på flere hundre tusen kroner når nøkkelmedarbeidere har skiftet beite fra den ene bedriften til den andre i byggenæringen.  

Men slike overganger har gjerne skjedd på toppleder- eller mellomledernivå. Når vi nå ser at enkelte anleggsarbeidere begynner å nærme seg million-lønn og fri bil, ja da har det sannelig skjedd mye om man ser anleggsarbeidernes kår i en mer historisk tid.  

I byggenæringen har man snakket om etiske regler og moral, når enkeltfirma har "fisket" etter folk hos konkurrenten. Tidligere var det gjerne slik at lojalitet gjorde at man ble i et firma dersom man først var ansatt der. Nå er lojaliteten kanskje mer knyttet til lommeboka og de betingelser man får, enn til det å "tjene" bedriften. Vi har også sett en utvikling at dersom en person slutter for å begynne i en ny jobb, ja, da tar han som regel flere med seg. Ofte forsvinner de beste på den måten.

For mange bedrifter i byggenæringen er dette egentlig en ny situasjon. Vi forstår at dette kan skape frustrasjoner. Spørsmålet er hva man kan gjøre for å fortsatt hegne om etikk og moral - og om det er mulig i våre dager.
Faren er at man kan få en helt ukontrollert lønnsspiral. I byggenæringen er det nå flere mørke skyer på horisonten enn det man har vært vant til. Det å øke kostnadsnivået dramatisk i en slik situasjon er kanskje ikke det lureste man gjør.