Billig snøbrøyting kan ha kostet liv

Snøbrøyting og veisalting på anbud kan ha kostet menneskeliv.

 

Statens vegvesen får kritikk av Statens havarikommisjon for transport for å ha satt penger foran sikkerhet.

I Havarikommisjonens rapport kritiseres Statens vegvesen for ikke å prioritere bilistenes sikkerhet når de henter inn entreprenører som skal brøyte, salte og strø veiene.
Rapporten tar utgangspunkt i tre dødsulykker på norske veier vinteren 2005/2006.
- Vi har ikke konkludert med at manglende strøing og brøyting var eneste årsak til disse ulykkene, men det bidro til at ulykkene skjedde, sier Martin Visnes som havariinspektør i Statens havarikommisjon for transport til Aftenposten.

Han legger til at dagens måte å organisere anbud på vintervedlikehold av norske veier ikke ivaretar sikkerheten på en optimal måte.

Havarikommisjonen påpeker også at entreprenørene er så ivrige etter å få kontraktene at de tar på seg ansvaret for lengre veistrekninger enn de faktisk klarer å brøyte og strø.
- Slik anbudssystemet fungerer i dag, får ikke entreprenørene betalt for hver gang de er ute og strør. I stedet får de fastpris. Dermed kan de teoretisk spare penger på ikke å brøyte, sier Visnes.
Trafikkdirektør Ole Christian Torpp tar kritikk og sier seg enig i at sikkerhet må være med på å bestemme hvem som får anbud for veivedlikehold om vinteren. Derfor er det også strengere krav til entreprenører som fra høsten av har fått anbud for brøyte og strø veiene.