Byfolk og bygda

Ville det ja, men gjøre det nei. Vi tenker da på flytting av bopel. Det er vel svaret på den undersøkelsen vi nylig gjenga på bygg.no om at 400 000 nordmenn kunne tenke seg å kjøpe et gardsbruk. 45 prosent av alle som bor i byer, kunne tenke seg å flytte til distrikts-Norge heter det videre i undersøkelsen.

 

Det at mange kan tenke seg å flytte er vi overbevist om, men at så mange vil flytte permanent tror vi bare så mindre på. Men at det er mange byfolk som kunne ha reddet mye bebyggelse som nå råtner og snart faller ned, det er vi overbevist om.

Det skal visstnok være 45 000 gardsbruk som står tomme og som er lagt ned. Noen av disse vil sikkert bli vedlikeholdt av familiene. Men det er også mange gardsbruk som er fraflyttet for evig og alltid og som ingen tar ansvar for. Vi synes det er trist at odelslov og andre forordninger, setter en stopper for at folk kan overta slike bruk som ellers vil falle ned.

Det må etter vårt syn være en bedre løsning at disse husene blir tatt vare på. Da vil det i alle fall være liv der i deler av året - og kulturlandskap og kulturminner kan opprettholdes. Det at slike bruk blir tatt vare på, skaper også sysselsetting og handel ute i distriktene som kan skape arbeidsplasser til dem som virkelig tar skrittet og flytter. Og det vil i alle fall bidra til å bevare arbeidsplasser i distriktene som ellers kan falle vekk. Mange nærbutikker vil også få et lengre liv på denne måten. I tillegg vil mange byfolk virkelig kunne lade batterier ute i guds grønne og frie natur.