Mer energibruk i Norge

Det totale energiforbruket i Norge steg med omtrent 1 prosent i fjor, viser en omfattende undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå.

En firedel av nordmenns energibruk en knyttet til transport. Vi bruker derimot mindre bensin og mer diesel til transport enn noen gang tidligere. Ikke siden 1980 har bensinforbruket vært så lavt som i fjor. Salget av biodiesel ble femdoblet i fjor til 39 millioner liter, mens salg av bioetanol foreløpig ikke utgjør noen stor andel av drivstoffbruken, viser oversikten fra SSB.

Varmere enn normalt

Gjennomsnittstemperaturen i fjor lå 1,3 grader over normalen mellom 1961-1990. Strømforbruket har utjevnet seg de siste årene. I industrien har strømforbruket sunket siden 1998. Etter rekorddyr elektrisitet i 2006 sank prisene i fjor, og privatforbruket økte derfor igjen med 3,5 prosent fra året før.
Samtidig steg produksjonen av strøm med 13 prosent og endte med 138 TWh. I all hovedsak kommer norsk strøm fremdeles fra vannkraft, under 1 prosent kommer fra vind. Høyere fyllingsgrad i magasinene bidro til den økte produksjonen. Omtrent 10 TWh ble solgt til utlandet.

Lavere produksjon

Produksjonen av olje sank i fjor og nådde sitt laveste punkt siden 1993. Samtidig økte derimot produksjonen av flytende naturgass med 3 prosent. Denne delen av produksjonen på sokkelen har tredoblet seg 1993.
Samtidig stiger også forbruket av landprodusert elektrisitet på sokkelen etter at de første installasjonene i Nordsjøen nå får strøm fra land.