Arnstad-kontrakten kan ryke

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) har bedt om en ekstern gjennomgang av alle løpende konsulentavtaler. Dermed kan Eli Arnstad risikere å miste oppdraget hun fikk av departementet.

- Jeg kan ikke utelukke det selv om sannsynligheten neppe er særlig stor. Det er snakk om systemfeil hos oss, så hvis det er problemer med Eli Arnstads kontrakt, vil det gjelde flere enn henne, sier olje- og energiministeren.

Like etter at den tidligere Sp-politikeren gikk av som Enova-sjef etter mobbeanklager, fikk hun en konsulentavtale av departementet. I tillegg til etterlønnen fra Enova mottar Arnstad ca. 450.000 kroner i året for konsulenttjenester knyttet til prestisjetemaet fornybar energi.

Kritikk
Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sendte tirsdag et brev til Haga med flere konkrete spørsmål knyttet til Arnstads avtale. Olje- og energiministeren bes redegjøre for hvorfor Arnstad ikke ble engasjert av departementet med arbeidsplikt i stedet for å få tilleggsbetaling som konsulent i etterlønnsperioden.

- Vi vil også ha svar på når kompetansebehovet meldte seg, hvilke krav man så for seg og hvorfor man engasjerte Arnstad uten å forespørre andre, sier Høyres Per-Kristian Foss til NTB.

På dette punktet har Haga tatt selvkritikk og innrømmet at departementet brøt loven.

- Vi har lagt oss flate og beklaget at vi ikke har fulgt opp forskriften om offentlige innkjøp 100 prosent. Det er en systemfeil som skal rettes opp, sier Haga.
Hun varsler nå full gjennomgang av alle løpende kontrakter og avtaler som overstiger 100.000 kroner i verdi. Departementenes innkjøpstjeneste Depkjøp starter dette arbeidet onsdag, og gjennomgangen ventes å ta tre uker.

Oppfordrer andre
- Juristene i Depkjøp skal vurdere om det ligger formelle feil i kontraktene og om feilene skal få konsekvenser for kontraktenes gyldighet. De skal også se om det har vært gjort feil knyttet til oppdeling av kontrakter, noe vi bastant mener ikke er tilfelle, sier Haga.

Hun legger til at det er aktuelt å koble inn Regjeringsadvokaten i arbeidet, og sier hun har oppfordret sine statsrådskolleger til å gjennomføre en lignende gjennomgang.

- Jeg har sagt til mine regjeringskolleger at det nok kan være en god idé å be om at embetsverket tar en ekstra sjekk, sier Haga.

Høyre og Fremskrittspartiet har allerede klaget departementet inn for Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA). Samtidig risikerer statsråden
at kontrollkomiteen åpner sak og kaller inn til høring for å få svarene de ønsker.
Opposisjonen har også reagert kraftig på en annen ansettelse som skjedde mens Haga var sjef i Kommunal- og regionaldepartementet i 2007. Morten Søberg (39) kom rett fra stillingen som rådgiver i Senterpartiets stortingsgruppe da han ble ansatt som taleskriver i det politisk nøytrale embetsverket.

- Påvirket ikke
Søberg vil ikke svare på om han ble oppfordret til å søke stillingen eller om han gjorde det på eget initiativ, men Åslaug Haga benekter å ha hatt noe med ansettelsen å gjøre.

- Han søkte på eget initiativ. Jeg påvirket ham ikke til å søke. Det kan ikke være ekskluderende for den beste kandidaten at han har jobbet i Senterpartiet, sier Haga.

Høyres Per-Kristian Foss mener stillingen burde ha vært underlagt politisk ledelse og sier han selv ikke hadde ønsket en taleskriver fra et konkurrerende parti. Selv ville ikke Haga hatt noe imot det.

- I alle embetsverk sitter det folk med ulik partibok og det er ikke noe problem siden vi har et skarpt skille mellom politikere og embetsverk.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tvinges selv til å komme på banen i denne saken ettersom Høyre har sendt ham skriftlige spørsmål.

- Vi vil vite hvor mange slike stillinger som er opprettet. Vi har en liten mistanke om at antallet har steget under denne regjeringen, og at det kan ha vært årsaken til at man ikke har ønsket å ta belastningen ved å opprette en til, sier Foss.