Mye AFP-misnøye men mange stoler på omkamp

Mange LO-organiserte er misfornøyde med AFP-løsningen i meglingsforslaget, men stoler på at eventuelle tapere kan få bedre ordninger ved en omkamp i 2018.

Dette kom fram på tariffkonferansen som LO arrangerte i Trondheim for tillitsvalgte i Trøndelag tirsdag, for å orientere om det anbefalte forslaget. Innen 24. april skal de LO-organiserte i privat sektor si sin mening i en uravstemning, og godta eller forkaste forslaget.

Både LO-leder Roar Flåthen, forbundsleder Per Østvold og flere lokale tillitsvalgte brukte argumentet om omkamp for å imøtegå regnestykkene fra motstanderne av den foreslåtte AFP-ordningen.

Uvisst resultat
De sterkeste kritikerne av AFP-løsningen - Arne Byrkjeflot i LO i Trondheim og Stein Aamdal i Verkstedklubben Aker Verdal - fikk atskillig støtte på konferansen, men også så mye motbør at det er høyst uvisst om flertallet av fagorganiserte i Trøndelag vil følge rådet fra disse to lederne.

Konferansen startet med orienteringer fra LO-leder Roar Flåthen og forbundslederne Arve Bakke i Fellesforbundet, Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund og Hans O. Felix i El & It, og LOs sjeføkonom Stein Reegård.

- Dere skjønner vel at jeg er for forslaget, sa Roar Flåthen da han nærmet seg slutten av sitt foredrag.

De tre forbundslederne ga også en klar anbefaling om å stemme ja.

Fordelingsproblem
Etter en times lunsj fikk Arne Byrkjeflot fem minutter til å argumentere for sitt syn. Stein Aamdal og 14 andre tillitsvalgte måtte nøye seg med to minutter. Blant de 16 som deltok i debatten var det sju som uttrykkelig støttet meglingsforslaget.

Både Byrkjeflot og Aamdal var spesielt opptatt av det fordelingsproblemet som de mener vil oppstå.

- LO og NAF har godtatt at summen til AFP-ordningen skal være den samme. Når nesten dobbelt så mange skal dele dagens pott, da blir det for lite til de som virkelig trenger AFP, sa Stein Aamdal.

Flåthens forsikringer
Roar Flåthen kom i sitt innlegg med flere forsikringer:

- Vi har oppnådd å forbedre AFP-ordningen for dagens slitere, sa han.

- Vi har sikret sliterne. De kommer bedre ut enn i dag, sa han også.

Og han kom følgende vurdering av ett argument som er blitt brukt mot AFP-løsningen i meglingsforslaget:

- Noen sier at vi trekker stigen opp etter oss. Det er det største tull jeg har hørt.
Byrkjeflots regnestykker

Steinar Krogstad fra Fellesforbundet var én av de tillitsvalgte som sa at han ville anbefale sine medlemmer å stemme ja.

- Oppgjøret er godt nok. Og jeg ser ikke noe streikegrunnlag. Når noen etterlyser garantier om 30 eller 40 år, da er de på feil spor, sa han.

Krogstad hadde også en kommentar til Arne Byrkjeflots regnestykker.

- Jeg har laget et regnestykke på dine regnestykker om resultatet av de siste 13-14 hovedoppgjørene. Hvis de hadde stemt, da hadde lønnsnivået i Norge vært Europas absolutt laveste. Og det stemmer ikke, sa Steinar Krogstad.