Boligkrakket avlyst?

- Boligprisene stuper! Bråstopp i boligmarkedet! Overskriftene var mange ved inngangen til 2008. Lite tyder på noe dramatisk, sier NBBLs statistiker, samfunnsøkonom Dag Rune Arntsen.

- Statistikkene for bruktboligprisene i årets første måneder viser imidlertid at det slett ikke er noe dramatikk på gang - i hvert fall ikke i bruktboligmarkedet, mener Arntsen.

Han vil selv om kort tid legge fram årets første kvartalstatistikk fra NBBL som er markedets mest omfattende for omsetning av brukte borettslagsboliger. 

GARANTI Eiendomsmegling og Eiendomsmeglerbransjen gir ut hver sine månedsstatistikker, og begge disse har vist markert oppgang i både januar, februar og mars. Dagens boligpriser er på omtrent samme nivå som for et år siden. Også OBOS har en samlet prisoppgang i årets første måneder, selv om det var en svak nedgang siste måned.

- Fraværet av et "stup" i boligprisene kommer ikke overraskende på oss i NBBL. Høy befolkningsvekst, gode lønnsoppgjør, rekordlav arbeidsløshet og generelt svært gode økonomiske tider er drivkrefter som bidrar til at boligmarkedet holder seg robust. I NBBL venter vi stabil prisutvikling utover i 2008, forteller Dag Rune Arntsen til nbbl.no

Han tror imidlertid på tøffere tider i nyboligmarkedet.

- I nyboligmarkedet har det i vinter skjedd et omslag. I flere år har mottoet i byggebransjen vært at "alt" selger. Analysefirmaet ECON Pöyry utarbeider 6 ganger i året en markedsrapport hvor de følger temperaturen i nyboligmarkedet. I seneste rapport meldte de om lave salgstall, og vi ser nå tegn til betydelig fall i boligbyggingen. Byggebransjen kan i tiden fremover oppleve store utfordringer med å fremskaffe boliger til priser som gir god etterspørsel i markedet, tror NBBLs statistiker.

Mer om prisstatikkkene:
Eiendomsmeglerbransjen
GARANTI-prisene

OBOS-prisene
TOBB-prisene


Mer om byggetall:
SSB-tall i år
NBBL-tall for 2007