Mer Enova-bråk for Haga

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) mener hun har fått en varslingssak om mobbing i fanget av de ansatte i Enova.

 

Fakta om Enova-saken

Samtidig får hun selv kritikk for at tidligere Enova-sjef Eli Arnstad ble hentet til departementet.

Arbeidsklimaet i det statlige miljøselskapet har lenge vært på et lavmål og anklager om mobbing førte til at Arnstad valgte å gå av som Enova-sjef i november. Men Arnstads avgang har ikke ført til fred mellom de ansatte og ledelsen i selskapet. Snarere tvert imot, virker det som.

Mandag ettermiddag møtte Åslaug Haga hovedtillitsvalgt Anne Guri Selnæs og verneombud Ann Kristin Kvellheim i Enova for å bli orientert om det dårlige arbeidsmiljøet. Møtet kom i stand på bakgrunn av et brev de to sendte statsråden før helgen.

- Jeg oppfatter brevet som en varslingssak. Den har en kjerne av mobbing og trakassering ved seg. Det ligger nok flere elementer i saken enn dette, men jeg finner det ikke riktig å si noe mer om det nå, sier Haga.

Alvorlig
Olje- og energiministeren sier hun tar saken så alvorlig at hun vil be om et snarlig møte med Enova-styret. Fra før har olje- og energiministeren gitt styret tre ukers frist til å legge fram en plan for bedring av arbeidsmiljøet.
Enova jobber for å fremme fornybar energi på vegne av staten og eies av Olje- og energidepartementet. Verken Haga eller de ansatte vil fortelle i særlig detalj om problemene ved bedriften.

- Dette er en sak med en lang historie. Eli Arnstad trakk seg, men man har ennå ikke greid å løse de grunnleggende problemene i organisasjonen. Dette stikker dypere og de ansatte har fått utarbeidet en rapport som understreker at det er utfordringer som må løses, sier Haga.

Hovedtillitsvalgt Anne Guri Selnæs vil ikke si noe mer enn at brevet til Haga dreier seg om «arbeidsmiljøet i Enova».

- Vi er under 40 ansatte ved bedriften. Jeg vil ikke si noe som kan bidra til å identifisere dem det gjelder, sier hun.

- Ikke dokumentert
Styreleder Jørn Rattsø mener de ansatte har anlagt et «stormløp» i mediene som bidrar til å svekke Enovas omdømme. Han har tidligere sagt at Eli Arnstad fortjener en unnskyldning fra de ansatte.

- Det er blitt sagt at Eli Arnstad har gjort seg skyldig i lovbrudd gjennom mobbing og trakassering. Men disse påstandene er ikke blitt underbygd og dermed mener jeg hun fortjener en beklagelse. Det ville overraske meg stort om Eli Arnstad er en mobber, sier Rattsø til NTB.

Han sier han ser fram til å møte statsråden og mener konfliktene i selskapet dreier seg om «gamle samarbeidsproblemer og ledelsesutfordringer».
Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) går selv ikke klar av Enova-bråket. Etter at Eli Arnstad gikk av som Enova-sjef, inngikk den tidligere Sp-politikeren nemlig en konsulentavtale med Hagas departement.

Må svare
På Stortinget vil opposisjonen ha svar på konkrete spørsmål om ansettelsen som de frykter kan være en vennetjeneste. Selv avviser Haga at det var henne som tok initiativ til avtalen.

- Vi greier ikke i departementet å identifisere hvem som kom på dette først. Det framsto som opplagt for alle at Arnstad hadde en kompetanse vi kunne trekke veksler på, sier Haga.

Hun påpeker at Olje- og energidepartementet har hatt behov for mer kunnskap om fornybar energi og sier hun ikke har hatt noe med selve arbeidsavtalen å gjøre.

- Konsulentavtalen ble hele tiden håndtert av embetsverket. Jeg har ikke hatt en eneste finger i den. Det er snakk om en standardavtale som er inngått med mange andre. Men fordi det har vært begått formelle feil hos oss i flere konsulentavtaler, skal vi ha en ekstern, juridisk gjennomgang av alle kontrakter, sier hun.