Kunst for 60 mill «avduket» i operaen

Operaens høye beskytter dronning Sonja var med da den nye operaens integrerte kunstverk ble vist fram offentlig for første gang mandag.

- Det er flere tusen kvadratmeter med kunst i det nye operabygget i Bjørvika, på tak, i foajé, på yttervegger, innervegger og på scenen. Om et års tid får vi også et flytende kunstverk ute i havnebassenget foran operaen, fortalte operasjef Bjørn Simensen de inviterte gjestene fra norsk kulturliv.

Aldri før har kunstverk blitt så integrert i arkitekturen selv som her. Åtte kunstprosjekter er det blitt i alt, utviklet av 17 kunstnere.

- Vi har fått en fantastisk samling kunst som gjenspeiler huset, og huset gjenspeiles i kunsten, så det er en integrert historie. Begge kler hverandre, utfyller hverandre og øker attraksjonen med operabygget. Så dette er vi veldig glad for, sier Simensen til NTB.

Sceneteppet «Metafoil» vakte stor begeistring blant gjestene. Det er designet av den amerikanske kunstneren Pae White, og kan minne om sammenkrøllet sølvpapirfolie på avstand.

Kunstneren var selv til stede og fortalte om kunstverket. Det er første gang hun gjør et sceneteppe, og den første spede begynnelsen var da også å krølle sølvpapirfolie og henge den opp foran kjøkkendøra hjemme.

Men det er flere år siden. Gjennom digital teknologi er et nøye utarbeidet mønster oversatt til tråder og vevd med en blanding av bomull, ull og polyestertråder. Ved hjelp av farger bygges det opp en enestående illusjon av reflekser og former med et metallisk utseende.

- Jeg er stolt og beæret over å ha dette teppet i denne juvelen av en bygning, sa White.