Krever at kompetanse lønnes bedre

Kompetanse må lønnes høyere og det må gjøres noe med lønnsgapet mellom ansatte i offentlig og privat sektor, lyder hovedkravene i lønnsoppgjøret i kommunal sektor.

De tre forhandlingssammenslutningene LO kommune, Unio og YS kommune
mener en lønnsøkning på 7 prosent må til for å utjevne noe av lønnsgapet mellom offentlig og privat sektor. Akademikerne er ikke snauere enn at de krever en lønnsøkning på opp mot 12 prosent for lektorene i skolen.
Alle disse kravene er et godt stykke unna kommunenes budsjetterte lønnsvekst på fem prosent.

Forhandlingene i kommunal sektor omfatter 375.000 ansatte som er organisert i 40 ulike fagforbund. Disse er igjen organisert i LO kommune, Unio, YS kommune og Akademikerne.

Kompetanse
- Det store gapet mellom ansatte i privat og offentlig sektor er uakseptabelt, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen som forhandler på vegne av LO kommune.
I tillegg til kravet om likelønn mellom kommunal og privat sektor, krever LO kommune at ingen arbeidstakere med full ansiennitet skal tjene mindre enn 300.000 kroner etter dette oppgjøret. Dette kravet gjelder de som i dag er plassert i den laveste lønnsrammen.

Både LO og YS og Unio krever at det skal lønne seg å ta utdanning. LO krever blant annet 5.000 til 20.000 kroner i kompensasjon for tilleggs- og videreutdanning.

- I dag er lønnsskillet mellom ufaglærte og faglærte for lite til at det er attraktivt nok å sikre seg en fagutdanning. Det må de kommunale arbeidsgiverne gjøre noe med, sier leder i YS kommune, Gunn Olander.

Mer til lærerne
Unios hovedkrav i lønnsoppgjøret er at utdanningsgruppene innenfor helse, omsorg og utdanning prioriteres. Utdanningsgruppene er de med inntil fire års høyere utdanning.

- Det er en særlig utfordring at skoleverket henger etter i lønnsutviklingen for fjerde år på rad, sier Helga Hjetland, leder i Unio-kommune, til NTB.

- Det blir et krevende lønnsoppgjør, men vi har et godt utgangspunkt. Det er god stemning mellom partene og vi er enige om mye, sier administrerende direktør Olav Ulleren i Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) til NTB.

KS forhandler for arbeidsgiverne, som er 429 kommuner, 18 fylkeskommuner og 450 bedrifter.

KS-lederen peker på at hovedutfordringen for KS blir å finne en økonomisk ramme på oppgjøret som er forsvarlig og som ikke vil føre til at kommunene må kutte i tjenestene.

KS-lederen har ikke tro på at lønnsgapet mellom privat og offentlig sektor vil bli tettet etter årets oppgjør.

Foreldreomsorg
YS kommune har også lagt fram et krav om lønnet permisjon for å ta seg av syke familiemedlemmer.

- Tiden er nå inne for at dagens fri med lønn til omsorg for syke barn utvides til også å gjelde omsorg for andre i familien. Ikke minst er det aktuelt når
det gjelder syke foreldre, sier leder i YS kommune, Gunn Olander.

YS kommune mener at innføring av lønnet permisjon for kortere fravær kan bidra til å gjøre det lettere å jobbe fulltid for mange - særlig kvinner - som i
dag jobber deltid. Det kan også være et bidrag til å stå lenger i jobb å
vite at det er mulig å hjelpe egne foreldre når det oppstår behov for det.