Vi kan bli ledende innen miljøvennlig energi

Den nye nettverksorganisasjonen Nordic Climate Cluster (NoCC) kan gjøre Norge og Sverige til ledende region i verden innen området miljøvennlig energi, mener Marcus Wallenberg.

Saab-konsernets mektige styreleder står i fremste rekke blant de norske og svenske industrilederne som mandag møttes på Voksenåsen i Oslo for å lansere nettverksorganisasjonen NoCC.

- Det er et djervt prosjekt, sier Wallenberg.

Industrilederne, som representerer de sju norske og ni svenske energibedriftene i NoCC, er alle fulle av pågangsmot og optimisme.

Hver for seg representerer de industrikonserner som har betydelig kompetanse innenfor energi- og miljøområdet. Men de mener, som Wallenberg, at samarbeidsnettverket nå står på solid grunn, og at landene og bedriftene står sterkere sammen enn hver for seg.

De norske bedriftene i NoCC er StatoilHydro, Statkraft, Aker Solutions, Norsk Hydro, Hafslund, Norske Skog og Borregaard.

Fra svensk side deltar Vattenfall, Saab, Volvo, SCA Forest Products, Store Enso, Holmen, Preem, Sødra og Tekniska Verken.

Bak lurer Gripen
I forbindelse med Saabs ambisjoner om å selge jagerflyet JAS Gripen til det norske forsvaret, oppfordret myndighetene Saab til å etablere et langsiktig, sivilt norsk-svensk industrisamarbeid. Energi- og miljøområdet er det som Wallenberg og hans planleggere fant å være den store samarbeidsløsningen. JAS Gripen ble nevnt et par ganger tidlig i presentasjonen, men ellers konsentrerte NoCC-representantene seg om å berette om siktemålet - at Norden skal bli den ledende regionen for miljøvennlig og fornybar energi, med hele verden som marked.

Ambisjonene er høye: De er å gjøre maksimalt ut av de kommersielle mulighetene som landenes og bedriftenes kompetanse representerer. Initiativtakerne har lagt stor vekt på at NoCCs nettverk, erfaringer og kompetanse skal være tilgjengelig for alle, og det kan bli aktuelt å utvide nettverket ut over de 16 bedriftene.

- Nordic Climate Cluster møter behovet for et samlende organ som tenker helhetlig og løfter fram de kommersielle mulighetene, sier daglig leder for NoCC, Øivind Solvang.

Forum for nytenkning
Av uttalelser som er lagt fram i anledning lanseringen, peker StatoilHydro på at samarbeidet gir gode muligheter for felles nytenkning som kan bringe verdi både nasjonalt og internasjonalt. Statkraft er opptatt av at klimasituasjonen krever dugnadsinnsats, og sier at vi ikke kan vente på at andre løser problemene for oss - vi må gjøre det selv.

Aker Solutions sier at de vil anvende sin kompetanse og erfaring på blant annet karbonfangst, der det nå er utviklet teknologi.

Norsk Hydro - Europas største aluminiumsprodusent - peker på at aluminium kan resirkuleres om og om igjen med bare 5 prosent av den energi som kreves ved første gangs produksjon.

Hafslund satser tungt på utvikling av blant annet solenergi, bioenergi og fjernvarme. Norske Skog ser fram til å være med på å utvikle kostnadseffektive energiløsninger, mens Borregaard er i ferd med å videreutvikle nye energi-, kjemi- og materialprodukter basert på biomasse.