Fare for flom

Det er i en del områder usedvanlig mye snø i fjellet. Kommer det mye nedbør i den tiden vi får mest snøsmelting, kan det igjen bli storflom mange steder i landet. Vi tror at det er viktig at man planlegger med dette for øyet. NVE og kraftbransjen har selvsagt full fokus på denne situasjonen. Men det er også viktig at alle mennesker som kan få føling med en eventuell flom, gjør det som gjøres kan for å sikre både folk og eiendom når vannmassene kommer. Det er ofte for sent å ta afære når flommen er et faktum.

Det er ikke tvil om at mye kan gjøres. Det viktigste er selvsagt at man i utgangspunktet har bygget slik at man unngår flomskader på hus og eiendom. Men mange steder ligger man utsatt til. Ofte er det egentlig små tiltak som kan gjøres for å begrense skadene. Et enkelt tiltak kan være å renske opp i alle grøfter og kummer som ligger rundt om.

Her har kommunene et stort ansvar. Vi vet at mange bedrifter i byggenæringen kan tilby rimelige løsninger som kan hindre flomskader. Flere bedrifter som driver med stillasutstyr, har spesielt utstyr som også kan brukes for å hindre at vann trenger inn på sårbare områder. Det kan flyttes og monteres i en fart. Egentlig burde alle kommuner hatt et beredskapslager med slikt utstyr.

I det hele tatt er vi opptatt av at kommunene bygger opp sin kriseberedskap på alle områder. Små investeringer kan hindre store skader. Det betyr mindre forsikringsoppgjør - og det betyr at forsikringspremiene kan holdes på et fornuftig nivå.