Internasjonale ledere krever finansreformer

Politiske ledere fra store deler av verden oppfordrer til øyeblikkelig reform av de globale finansinstitusjonene for å hindre nye og store finanskriser.

 

Rundt et dusin ledere, blant dem statsminister Jens Stoltenberg, deltok på møtet etter invitasjon fra Storbritannias statsminister Gordon Brown.

- Norge er blant de land i verden som er best rustet til å motstå virkningene av krisen, sier statsminister Jens Stoltenberg til NTB. Han bekrefter at krav om åpenhet og strengere regler for internasjonal økonomisk virksomhet var et viktig tema på konferansen som ble holdet under mottoet «progressiv styring».
USAs tidligere president Bill Clinton, Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, Australias statsminister Kevin Rudd, EUs utenrikssjef Javier Solana, sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF), Dominique Strauss-Kahn og lederen for Verdens handelsorganisasjon Pascal Lamy var noen av de andre deltakerne.

Reformer
Møtedeltakerne oppfordrer i en uttalelse etter konferansen IMF til å utvikle et system for effektiv og tidlig varsling når risikoene bygger seg opp i den globale økonomien.

Australias statsminister Kevin Rudd kom etter møtet med en sterk oppfordring om at verden måtte lære av finanskrisene.

- Altfor ofte gikk lærdommene tapt når denne typen hendelser skjedde tidligere. Erfaringene må trekkes og brukes, ellers vil vi stå foran en virkelig urolig framtid, sa Rudd.

Industrielle revolusjon
- Verden er i forandring, slo statsminister Gordon Brown fast da han lørdag åpnet et møte for ledere som befinner seg i sentrum eller til venstre i det politiske landskapet.

- Jeg tror dette er den mest omfattende økonomiske restruktureringen vi har sett siden den industrielle revolusjon, sa den britiske regjeringssjefen.
Det var fire hovedtemaer på møtet: Finanskrisen, klimaendringene, verdens fattigdom og reform av FN og de internasjonale finansinstitusjonene IMF og Verdensbanken.

Brown åpnet arrangementet med å snakke om hvordan den amerikanske bolig- og finanskrisen påvirker verdensøkonomien.
- Det er både nyttig og viktig å treffe regjeringssjefer og ledere for store internasjonale organisasjoner for å utvikle ideer og forslag som også har betydning for Norge, sier Stoltenberg til NTB.

Også Norge
- Vi følger utviklingen tett. Norge er et land med en sterk økonomi. Vi er bedre rustet til å motstå krisen enn de fleste andre land. Foreløpig har den hatt begrenset betydning.

Men han vil ikke utelukke at Norge kan få større føling med krisen.
- IMF spår den laveste veksten på 20 år neste år, og nedgang i USA, sier Stoltenberg.

- Det kan bety vansker for norske eksportbedrifter. Det samme gjelder når store banker går over ende. Det får konsekvenser.
Statsministeren trekker også fram andre temaer på konferansen. Tallfesting av utslippskvoter og finansiering av utslipp fra både rike og fattige land, CO2-fangst og barnedødelighet.

Barnedødeligheten går ned, men ikke så fort som man hadde håpet og trodd.
- Slik det utvikler seg nå, vil den være redusert med en tredel innen 2015. Målet var to tredeler, sier Stoltenberg.