- Mer effektivt og enklere

- Hovedinntrykket er at den nye plan- og bygningsloven vil bidra til en mer effektiv og enklere byggesaksbehandling, sier direktør Audun Lågøyr i BNL.

Kommunalminister Kleppa presenterte i dag den nye plan- og bygningsloven (bygningsdelen). Hun vektla at pbl skal bidra til forenkling og effektivisering, universell utforming, redusert energibruk i bygg og et strengere regime mot useriøse bedrifter. Det siste gir seg uttrykk i en stor omlegging av kontroll og tilsynsregimet.

- Hovedinntrykket er at intensjonene fra plan- og bygningslovutvalget i stor grad er ivaretatt. Dermed vil vi få en mer effektiv og enklere byggesaksbehandling. Det legges opp til bedre sammenheng mellom plandelen og bygningsdelen enn det som har vært tilfellet tidligere. I tillegg har loven fått en bedre struktur, sier Lågøyr

Når det gjelder hovedtrekkene i regimet for kontroll og tilsyn, så mener BNL de i stor grad fått gehør for de innspill dehar kommet med.

- Bedrifter med gode kvalitetssikringssystemer og som viser at de følger disse vil i mindre grad bli utsatt for uavhengig kontroll. Dermed vil loven kunne bidra til at det blir lettere å være seriøs, mens det blir vanskeligere å være useriøs, sier Lågøyr.

Han understreker samtidig at det gjenstår mye arbeid når det gjelder utformingen av forskriftene.

Når det gjelder den nærmere utformingen av dette regimet, så er BNL invitert med i det arbeidet. Allerede til uken har Statens Bygningstekniske Etat (BE) invitert til oppstartsmøte for dette arbeidet.