Strengere plan- og bygningslov

Uavhengig kontroll i byggesaker, mer kommunalt tilsyn, krav om at nybygg skal tilpasses alle, og strengere krav til energibruk er de viktigste tiltakene i ny plan- og bygningslov.

- Den nye loven vil sikre forbrukerne og husbyggerne bedre rettigheter. Hvert år blir det i Norge gjort byggefeil for flere milliarder kroner. Svaret vårt er både bedre kontroll og mer tilsyn, sa kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Regjeringen legger frem krav til obligatorisk uavhengig kontroll. Kontrollen skal utføres av profesjonelle kontrollforetak med sentral godkjenning.
I tillegg skal man styrke det kommunale tilsynet i byggesaker. Kommunene skal skjerpe oppfølging ved å kunne gi overtredelsesgebyr til de som har bygget ulovlig. Strafferammen for slike lovbrudd vil bli hevet.

- Vi vil gi kommunene mulighet til å pålegge foretakene å utbedre feil i fem år etter at ferdigattest er gitt, uten å trekke tilbake ferdigattesten. Slik vil foretakene kunne holdes ansvarlige for byggefeil i opptil fem år. Dette vil forbrukerne tjene på, sa Kleppa.

Den nye loven er både mer brukervennlig og enklere å finne frem i. Søknadssystemet er forenklet, og hele byggesaksprosessen blir mer effektiv.

- Gjennom den nye loven stiller regjeringen krav til at alle nye bygg skal være tilpasset bruk for alle. Dette kravet til universell utforming er grunnleggende viktig når vi skal legge tilbudene til rette for et mer inkluderende samfunn, sa statsråden.

- Jeg er og svært fornøyd med at vi legger stor vekt på krav til miljø og energibruk i loven. Kommunaldepartementet la allerede i fjor frem nye miljøkrav i teknisk forskrift. Nå slår vi fast at vi kan skjerpe disse kravene ytterligere, sa statsråden.

Les hele loven her

Temaside plan- og bygningsloven