LO, YS og Unio vil tette lønnsgapet

LO Stat, YS Stat og Unio Stat krever at det gjøres noe med det stadig økende gapet mellom lønnsnivået i offentlig og privat sektor i årets lønnsoppgjør.

 

Lønnsoppgjøret i offentlig sektor er i gang. De tre hovedsammenslutningene LO, YS og Unio, som representerer rundt 100.000 arbeidstakere i offentlig sektor, overleverte fredag likelydende lønnskrav til staten.
Kravet har en økonomisk ramme på 7 prosent.
Akademikernes hovedkrav er en femårig opptrappingsplan for å løse likelønns- og rekrutteringsutfordringene.

Likelønn
I tillegg til å kreve kompensasjon for gapet mellom lønnsnivået i staten og i privat sektor, krever LO, YS og Unio at utdanning, kompetanse og ansvar belønnes også i statlige virksomheter. Målrettet satsing på likelønn og lavlønnstiltak er også prioriterte krav. Det samme er en tilpasset AFP-ordning i staten som skal gjelde fra 2010. Den må bli minst like god som dagens AFP-ordning i offentlig sektor, krever de tre hovedsammenslutningene.
Akademikernes krav om en femårig opptrappingsplan for å løse likelønnsproblematikken betyr i praksis at offentlig ansatte akademikere må ha en merlønnsutvikling på 100.000 kroner de kommende fem årene, eller ca. 20.000 i året.

- Det er en lav pris å betale for likelønn, sier forhandlingsleder Curt A. Lier i Akademikerne Stat.

AFP
- Dette blir et veldig spennende og krevende oppgjør som vi har store forventninger til, sier Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund. Han forhandler i lønnsoppgjøret på vegne av Unio Stat.
- Det blir et krevende oppgjør, men mitt utgangspunkt er at vi skal bli enige, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) til NTB.
Spørsmålet om avtalefestet pensjon (AFP) blir et vanskelig tema også i lønnsoppgjøret i offentlig sektor. Den offentlige AFP-ordningen må tilpasses den nye folketrygden som skal gjelde fra 2010, noe som vil bli en krevende prosess.
- Målet vårt er at vi skal komme i mål med AFP i år. Blir det vanskelig, må vi iallfall ha på plass garantien om at AFP skal ligge der, sier forhandlingsleder Morten Øye i LO Stat til NTB.

Også de offentlige tjenestepensjonene må tilpasses den nye folketrygden. Disse spørsmålene ser ikke partene for seg vil bli behandlet før i mellomoppgjøret neste år.

Partene må komme til enighet i årets lønnsoppgjør innen 1. mai.