Mistenker at Haga tok initiativ til ansettelsen

Opposisjonen mistenker at den politiske ledelsen i Olje- og energidepartementet tok initiativet til ansettelsen av Eli Arnstad. De krever nå svar fra Åslaug Haga.

Fakta om Eli Arnstads OED-ansettelse


* Tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet Eli Arnstad gikk på dagen som Enova-sjef etter en arbeidsmiljøstrid i november i fjor.
* Tre uker senere hyret Åslaug Haga (Sp) sin partifelle som konsulent i Olje- og energidepartementet (OED).
* Arnstad får opptil 450.000 kroner for jobben, som innebærer arbeid én dag per uke.
* Statsråden innrømmer regelbrudd ved avtaleinngåelsen og sier hun tar det fulle ansvar for den dårlige saksbehandlingen i departementet.
* Opposisjonen mistenker at den politiske ledelsen i OED tok initiativet til ansettelsen av Eli Arnstad. De krever nå svar fra Åslaug Haga.
(Kilder: NTB, Finansavisen, Dagens Næringsliv, VG, NRK)

 

Høyres nestleder Per-Kristian Foss mener statsråd Åslaug Haga må svare for om det var hun som tok initiativet til ansettelsen av tidligere Enova-sjef Eli Arnstad som konsulent for departementet.

- Det ligger en mistankens slør om at dette er en tilleggsavtale, et engasjement som kommer i tillegg til sluttpakken, sier han til VG.

Både Foss og visepresident på Stortinget, Carl I. Hagen, har bedt om en redegjørelse fra Haga etter at Olje-og energidepartementet innrømmet lovbrudd i ansettelsesprosessen. Departementet hemmeligholder foreløpig hvem som tok initiativet til ansettelsen.

- Hvis man begynner å plukke fra hverandre hvem som tok initiativet til en ansettelse åpner det opp for en vanskelig vei. Også av hensyn til dem det gjelder, men det er statsråden som har ansvaret for alt departementet gjør, inkludert denne avtalen, sier statssekretær Liv Monica Bargem.
Bargem forteller at det var enighet i departementet om å vurdere Arnstad da hun ble fristilt fra Enova. Ifølge henne skal Haga ikke ha snakket med Arnstad om kontrakten før avtalen ble inngått