Lønnsomme passivhus

- Det er en myte at passivhus er vesentlig dyrere i forhold til standardhus. Passivhus er lønnsomme fra dag èn. Det er ingen grunn til å bygge noe annet enn passivhus, fastslo arkitekt Hans Eek, under konferansen Passivhus Norden 2008.

Hans Eek er en av pionerene innen passivhus-miljøet i Europa, skriver Enova på sine nettsider.

I sin innledning på andre dag av Passivhus-konferansen 2008 i Trondheim, så trakk han spesielt frem det enorme potensialet ved å rehabilitere gamle hus til passivhusstandard:

- Ofte gir en slik ombygging mer enn halvering av energibehovet, understreket Eek, som pekte på at det i hans hjemland Sverige finnes om lag 800.000 boliger fra den storstilte utbyggingen på 70-tallet.

Dersom disse boligene ble bygd om til passivhusstandard ville det ha gitt en innsparing på hele 36 TWh.

- Da jeg fortalte dette til den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt nylig, fikk han nærmest hikke, sa Eek til den humrende forsamlingen på nesten 450 konferanse-deltakere.

Arkitekt Walter Unterreiner hadde tatt veien fra Østerrike for å fortelle om hvordan man arbeider med passivhus der. Også Unterreiner la vekt på potensialet i å bygge om gamle hus til passivhusstandard.

Han pekte på at det ikke spiller noen rolle hva slags bygg man snakker om eller hva slags materialer det er laget av. I Østerrike finnes det til og med kirker med passivhusstandard.

- For meg er ombygging av gamle bygg til passivhusstandard kanskje viktigere enn nybygg for å få en større klimaeffekt hurtigere, sa Unterreiner, som kunne vise til mange eksempler på vellykkede renoveringsprosjekter fra Østerrike hvor man har gitt gamle bygg en moderne passivhusstandard.