Klart for lønnsoppgjør i offentlig sektor

Ekspertutvalget som har vurdert pensjonsordningene i offentlig sektor legger torsdag fram sin innstilling til statsrådene Bjarne Håkon Hanssen (Ap) og Heidi Grande Røys (SV). 

Utvalget som ledes av statssekretær Jan Erik Støstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet består av representanter for både stat og kommune som arbeidsgiver og for hovedsammenslutningen av ansatte i offentlig sektor.

Innholdet i innstillingen vil neppe bli noen blåkopi av forrige natts oppgjør om AFP i privat sektor. Den helt store utfordringen i offentlig sektor er nemlig å justere tjenestepensjonene til den nye folketrygden, men også AFP vil stå sentralt når partene møtes.

Direktør i KS, Olav Ulleren, sier til NTB at man i kommunesektoren helst vil utsette AFP-avklaringen til 2009. Statens forhandlingsdirektør, Siri Røine, sier ekspertutvalgets innstilling vil være av stor betydning for statens holdning til pensjonsspørsmålene under årets forhandlinger.

LO-leder Roar Flåthen sa onsdag til NRK at han mente oppgjøret i NHO-området legger premissene for AFP-ordningene også i offentlig sektor.

Staten først
Fornyingsminister Heidi Grande Røys vil delta i det første møtet når hovedsammenslutningene fredag møter statens forhandlere. Arbeidstakerorganisasjonene som deltar i forhandlingene er LO Stat, YS Stat, Akademikerne og Unio.

Statens forhandlingsdelegasjon ledes av den nye personaldirektøren, Siri Røine. Forhandlingene i statlig sektor skal være avsluttet innen 1. mai.
Dermed er det klart at forhandlingene i kommunesektoren nesten i sin helhet vil foregå samtidig med staten.

Riktignok starter ikke forhandlingene i Kommunenes Hus før mandag den 7. april, men det er neppe grunn til å tro at statens forhandlere vil benytte helgen til å skaffe seg et «forsprang».

KS forhandler denne gang for 429 kommuner, 18 fylkeskommuner og 450 bedrifter. I alt omfattes 375.000 arbeidstakere av disse forhandlingene.

Strid om lønn
Mens avtalen mellom LO og NHO er ute til uravstemning fram til 24. april vil dragkampen i offentlig sektor også handle om lønn. Forventningene til økt lønnsvekst i kommunesektoren er stor. Mens KS har sagt at det er budsjettert med 5 prosent lønnsøkning svarer organisasjonene med krav som ligger langt over de 5,6 prosent som ble resultatet i privat sektor.

I tillegg er det uenighet på arbeidstakersiden om profilen på oppgjøret i offentlig sektor. LO/NHO-oppgjøret hadde en tydelig lavlønnsprofil, men i kommunesektoren er både KS og noen av organisasjonene innstilt på å gi tillegg til grupper som har høy kompetanse og ikke tilhører lavlønnsgruppene.

Det er liten grunn til å tro at forhandlingene vil gjøre store fremskritt før resultatet av uravstemningen i privat sektor foreligger 24. april.