Husk perspektivene

Det diskuteres nå livlig om statsminister Jens Stoltenberg har stjålet penger fra de fremtidige generasjoner for å redde AFP-ordningen og årets lønnsoppgjør. Det snakkes om at det skal brukes 100 milliarder kroner over 40 år. Dette er mye penger. Men tatt i betraktning av at vi kanskje kan tape mer enn 100 milliarder av Oljefondets penger på tvilsomme aksjekjøp i USA på ett år!!!!, blir regnestykket likevel spiselig.

 

Etter det vi forstår skal 80 milliarder kroner gå til å styrke Folketrygden generelt, mens 20 milliarder skal gå til å sikre den såkallte AFP-ordningen som kun gjelder dem som har tariffavtaler. Vi regner med at dette beløpet vil vokse når oppgjøret i stat og kommune er ferdig. Likevel vil det store flertall av arbeidstakere uansett få en bedre ordning enn i dag. Ved å velge arbeidslinjen vil mange få en betydelig bedre økonomi i pensjonistperioden fra 62 enn hva man har i dag. Nå skal man nemlig ikke straffes for å jobbe.

Men likevel. Dette er penger som går til dem som tross alt har bidratt til å bygge opp dette samfunnet. Og når det gjelder redselen for barn og ungdom tror vi at den skal man ta med stoisk ro. Vi vet hva dagens 62-åringer har å rutte med. Det er litt med enn hva tilsvarende generasjon hadde for 40 år siden. Om forskjellene blir like store om nye 40 år får vise seg. Men med det ungdommen får med seg av gods og gull fra den foreldregenerasjon som snart går over i pensjonistenes rekker, tror vi ikke det er synd på så mange. Selvsagt er det unntak. Men det store flertall vil ikke lide noen nød. For den som faller utenfor må storsamfunnet komme inn - og med den økonomien staten har skal det heller ikke være noe problem.

Ellers er vårt prinsipielle syn at alle burde hatt samme ordning fra 62 år om man hadde en tariffavtale eller om man f eks var selvstendig næringsdrivende. Denne ulikeheten burde vi ha vært foruten.

I tillegg er vi selvsagt særdeles fornøyd med at det ikke ble en streik. En streik nå ville etter vårt syn ha vært helt ødeleggende.