- Påvirker ikke renta

Resultatet fra årets lønnsoppgjør mellom NHO og LO er i tråd med Norges Banks anslag, og vil trolig ikke endre det forventede rentenivået. 

– Jeg tror ikke at Norges Bank ser for seg verken høyere eller lavere renter enn de gjorde før LO/NHO-oppgjøret, sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea til NTB.

Norges Bank har antydet en renteheving i april og så er det 50/50 prosent sannsynlighet for at rentetoppen er nådd, eller at det kommer enda en renteøkning til. Bruce viser til at Norges Bank i sine anslag har beregnet en lønnsvekst på 6 prosent for alle grupper i år. Løsningen på oppgjøret mellom LO og NHO har en ramme på 5,6 prosent.

- Norges Bank har tatt høyde for at det skulle bli et såpass bra oppgjør. Det er et veldig stramt arbeidsmarked i Norge nå, og da var det forventet at det blir et såpass godt lønnsoppgjør, sier Bruce.

Selv om AFP-løsningen blir kostbar mener han at det er lønnstilleggene og ikke AFP som er viktig for det fremtidige rentenivået.

– På AFP-spørsmålet har regjeringen som ventet gått relativt langt for å unngå konflikt, men for rentesettingen er det imidlertid lønnstilleggene som er avgjørende, sier han.