Fullfører kraftverk tross kraftig kostnadssprekk

Til tross for at prisen blir hele 800 millioner kroner høyere enn anslått, fortsetter Statnett byggingen av de to reservekraftanleggene i Møre og Romsdal.

De to anleggene på Tjeldbergodden i Aure og Nyhamna i Aukra er beregnet å koste totalt 2,3 milliarder kroner. Da investeringsbeslutningen ble tatt i 2006 var prisen anslått til vel 1,5 milliarder kroner. Investeringen i reservekraftverk ble ansett som nødvendig for å håndtere en svært anstrengt kraftsituasjon generelt og i Midt-Norge spesielt.

Til tross for betydelige kostnadsoverskridelser og forsinkelser besluttet styret i Statnett at begge de to reservekraftanleggene i Midt-Norge skal fullføres.

- Denne type investeringer må betraktes som en forsikringspremie. Prosjektet vil nå bli omorganisert og styrket, og et eksternt revisorteam vil bli engasjert for å gjennomgå alle sider av prosjektet, sier konsernsjef Odd Håkon Hoelsæter i Statnett.

Årsaken til kostnadsøkningen er i hovedsak at prosjektet har vist seg vesentlig mer komplisert enn forventet. Tidsplanen har dessuten vært meget stram. Generelt stort kostnadspress i byggebransjen får også en del av skylda.

På grunn av problemer med fremføringen av gassrør fra Ormen Lange forventes anlegget i Nyhamna å bli ferdig først i februar 2009. Anlegget på Tjeldbergodden er fullført og klart for testkjøring.