Hybridmaskiner til Norge

Neste år kan hybridmaskiner fra Volvo og Caterpillar rulle rundt på norske byggeplasser.

Kombinasjonen av dieselmotor og elektrisk drift er på full fart inn i ulike anleggsmaskintyper. Under Conexpo-Con/Agg i Las Vegas presentert både Volvo Construction Equipment og Caterpillar maskiner med denne teknologien. Caterpillar har valgt å prøve ut sin hybridteknologi på dosermodellen D7E, mens Volvo lar hjullastermodellen L220F være først ute. Begge maskinprodusentene lover at hybridene vil være tilgjengelige på det kommersielle markedet i løpet av neste år.

- Dette er virkelig en verdensnyhet, sa Ole Petter Holene, salgsdirektør i Pon Equipment, da Byggeindustrien traff han i Las Vegas. Holene tar også ordet revolusjon i sin munn når han omtaler doserhybriden til Caterpillar. Pons salgsdirektør forteller at doseren frem til nå har vært en godt bevart hemmelighet i Cat-systemet. Holene så faktisk prototypen på denne maskinen allerede vinteren 2005.

Volvo går ut med en dieselbesparelse på rundt 10 prosent på sin hybride hjullaster. I tillegg lover de en maskin med økt kapasitet.

- Kombinasjonen av lavere dieselforbruk og bedre kapasitet slår så klart veldig heldig ut. Vi skal heller ikke glemme miljøaspektet, sier David Kristianslund, markedssjef i Volvo Maskin.

Les mer fra Conexpo i Byggeindustrien nummer 5.