Marienlyst Park

Marienlyst Park

Marienlyst Park II
Sted: Drammen
Prosjekttype: 111 leiligheter og P-kjeller
Areal: Leiligheter ca 8500 kvm. P-kjeller ca 5000 kvm
Entreprisekostnad eks mva: Ca 140 millioner kroner
Byggeherre: Marienlyst Eiendom
Totalentreprenør: Bermingrud Entreprenør
Arkitekt: Halvorsen & Reine
Prosjekt og byggeledelse: BBL Byggtek
Konsulenter: RIB: Sivilingeniør Will Arentz - RIV: Bright Rådgivende VVS - RIBr: Brann- og sikkerhetsteknikk - RIG: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Elektriker: Ing. Mosness & Norstad - Ventilasjon: Bryn Ventilasjon - Rørlegger: VVS Entreprenøren - Graving og utomhusarbeider: Isachsen Entreprenør - Armering: Buskerud Stålarmering - Beslag: Buskerud Blikk & Sveis - Maler og byggtapetsering: Malermester Buer Drammen - Parkett: ABS Parkettgruppen Norge - Gulvstøp: Thunberg - Taktekker: Icopal Tak Øst - Vinduer: Norgesvinduet Bjørlo - Betongelementer: Loe Betongelementer - Spunting og peling: Seierstad Pelemaskiner - Gasspeis: Peisselskabet - Branntetting: Vestfold Brannsikring - Gulvsparkling: Aker Byggteknikk - Kjøkken/bad/garderobe: Sigdal Kjøkken - Tømrer: Borg Entreprenørservice - Mur og puss: Centrum Flis & Interiør - Flisarbeider/membran: Prosjektflis - Dører: Swedoor - Ståldører: DB Montasje - Lås og beslag: Norlock, Lås & Nøkkelservice - Porter: Norport - Byggrengjøring: Kaupang Renhold - Rekkverk/ stål: GBS Produkter - Trelast: Monter - Boder: Gunnebo Troax - Festemidler: Würth Norge - Forskalingen: Peri Norge - Foringer og gerikter: Norgestre

Bermingrud Entreprenør er inne i sluttfasen med andre trinn av boligprosjektet Marienlyst Park i Drammen. Byggherre merker ikke spesielt mye til nedgangen i nyboligmarkedet og planlegger derfor å sette i gang byggingen av et tredje og siste trinn i løpet av inneværende år.

- Leilighetene i andre trinn er nesten utsolgt, forteller Asbjørn R. Hansen jr. i Marienlyst Eiendom AS. Ifølge Hansen har ikke prosjektet merket spesielt mye til det tråe nyboligmarkedet mange boligbyggere nå opplever.

- Det eneste vi merker er at leilighetene blir solgt litt nærmere ferdigstillelsesdato enn tidligere, sier Hansen.

Byggetrinn II av Marienlyst Park inneholder 111 leiligheter og parkeringskjeller med 153 parkeringsplasser og boder. Et siste byggetrinn, som etter planen skal påbegynnes i løpet av 2008, vil inneholde en blokk med 20 leiligheter.

Ekstrakvaliteter
Marienlyst Park, som er tegnet av Halvorsen & Reine AS, ligger på den gamle Drammens Is tomta sentralt i Drammen by. Hansen mener beliggenheten er en av hovedgrunnene til at salget går så bra, men han tror også at kjøperne setter pris på en del ekstrakvaliteter som de har puttet inn i prosjektet.

- Alle leiligheter blir levert med ballansert ventilasjon, og det er merkelig nok ikke vanlig i Drammen i dag. Det er også gasspeis og hvitevarer inkludert i leilighetene. Vi har en avtale med expert om en komplett hvitevarepakke. Kjøperne kan velge andre hvitevarealternativer og eventuelt betale mellomlegget, sier Hansen.

Også rundt parkeringsplassene i kjelleren er det valgt en noe spesiell løsning. Leilighetskjøperne kan nemlig velge om de vil leie, kjøpe eller droppe å kjøpe parkeringsplass. - De som ikke trenger parkeringsplass slipper å kjøpe den, men vi holder den av hvis man skulle ønske å kjøpe den ved en senere anledning, sier Hansen.

Hvem bygger trinn tre?
Bermingrud Entreprenør har vært totalentreprenør for både første og andre trinn av Marienlyst Park. Asbjørn R. Hansen jr. forteller at det ikke er bestemt hvem som skal bygge siste byggetrinn, men vektlegger at han ikke har noe å utsette på den jobben Bermingrud Entreprenør har gjort.

- Vi er godt fornøyd med den kvaliteten som er levert til nå, sier Hansen.

Omfattende grunnarbeider
I byggtrinn to har Bermingrud en kontrakt på cirka 140 millioner kroner eksklusive moms. De startet byggingen i oktober 2005 og vil overlevere prosjektet i august i år. Grunnforholdene i Drammen er hovedårsaken til at prosjektet tar såpass lang tid å bygge.

- Grunnarbeider med spunting og peler tok 8-9 måneder, forteller anleggsleder Kjell Hellerud. Drammen er kjent for sin bløte grunn. I området hvor Marienlyst Park ligger er det per dags dato ikke registrert fjell. Prosjektet står derfor på et stort antall friksjonspeler som er slått ned til 60-70 meter.

Støping av kjeller blir også trukket frem som en utfordring i prosjektet. Parkeringskjellerens bunnplate ligger en meter under grunnvannsnivå og er sammen med kjellervegger plasstøpte og vanntette.

Tøff tid
Bermingrud Entreprenør er godt fornøyd med underentreprenørene i prosjektet, men Kristian Lindland, Bermingrud Entreprenørs avdelingsleder for Buskerud, forteller at det har vært problematisk å få tak i noen av håndverkerfagene.

- Det har vært en tøff tid å få kontrahert underentreprenører, spesielt innen fagområdene tømrer, murer og maler. Vi har klart det, men vi har jobbet hardt for å få inn priser vi kunne leve med, sier Lindland.

Høy grad av tilvalg
Kristian Lindland mener en høy grad av tilvalg også har vært salgsfremmende for prosjektet. Bermingrud Entreprenør har styrt denne biten og mener selv det har fungert godt. Totalentreprenøren legger imidlertid ikke skjul på at tilvalgsdelen er arbeidskrevende og lite inntektsbringende.

- Det er mye administrasjon og relativt stor risiko for feil. Den enkelte kjøper ser heller ingen grunn til å stresse tidsfrister på samme måte som oss, sier Lindland. Mange entreprenører kjenner seg nok igjen på dette området.

Tekst og bilder: Ådne Homleid


Flere prosjekter