Drøfter nytt AFP-alternativ

Partene i lønnsoppgjøret diskuterer ifølge NRK et nytt alternativ til ordningen med avtalefestet pensjon (AFP), som i større grad prioriterer sliterne. 

Forslaget ble lagt fram mandag, melder NRK. AFP-ordningen er blant de viktigste punktene under lønnsoppgjøret i år.

Stavanger Aftenblad melder at tosporsmodellen er skrinlagt av regjeringen og NHO, og en kilde på arbeidstakersiden opplyste mandag kveld at man må få et tredje alternativ på banen.

Skrinlagt tosporsmodell
Den såkalte tosporsmodellen har til nå blitt sett på som redningsplanken i årets tarifforhandlinger mellom LO og NHO. Det andre alternativet er en videreføring av AFP etter dagens modell, men dette regnes som helt urealistisk ut fra at pensjonsreformen allerede er vedtatt i Stortinget, der tidligpensjon inngår som et element.

Tosporsmodellen åpnet for at 62-åringer kunne velge mellom to alternativer hvis de ville pensjonere seg – enten full avtalefestet pensjon eller en modell med lavere avtalefestet pensjonsutbetaling, men med mulighet til å jobbe ubegrenset ved siden av. Statsminister Jens Stoltenberg har satt foten ned for denne modellen, ifølge Stavanger Aftenblads kilder.

– LO-aksept
Statssekretær Svein Fjellheim (Ap), statsministerens nærmeste rådgiver, er forsiktig med hva han sier i innspurten på lønnsoppgjøret.

– Siktemålet er å få til en like god ordning som i dag. Vi skal finne en løsning som LO aksepterer, og målet er at sliterne skal komme godt ut av det, sier Fjellheim.

Også VG skriver tirsdag at tosporsmodellen er på vei ut.

– To spor har aldri vært LOs modell. Det viktige nå er å sikre 62-åringene like god AFP som i dag og å få kompensert for levealdersjusteringen, sier en sentral LO-kilde til avisen.

Aftenpostens kilder opplyser det samme, nemlig at Stoltenberg sammen med arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) har gitt partene klar beskjed om at tosporsmodellen ikke er aktuell politikk. Argumentet mot en slik ordning er blant annet at den er komplisert.

Vil ha penger
Det er penger, ikke pensjon, som er det viktigste under årets lønnsforhandlinger, skal vi tro fagforeningsledere landet rundt. En spørrerunde som Dagens Næringsliv har gjort blant 38 fagforeningsledere, viser nemlig at streikeviljen er langt større for å sikre solide lønnstillegg enn for å sikre pensjon. Tre av fire vil streike for å sikre solide lønnstillegg, men kun halvparten vil streike for pensjon.

– Økt lønn er viktig når man er på grensen til å være i et lavlønnsyrke, sier Berit Regland, leder i YS-Farmasiforbundet i YS, som organiserer 4.000 apotekteknikere.

Også leder i Akademikerne, Christl Kvam, sier lønn er det som opptar medlemmene mest.