Rådhusgata 7B

Rådhusgata 7B

Rådhusgata 7B
Sted:
Oslo
Prosjekttype: Rehabilitering
Kontraktssum eks mva: 100 millioner kroner
Areal: 5000 kvm
Byggherre: Olav Thon Eiendomsselskap ASA
Totalentreprenør: Wegger & Kvalsvik Entreprenør A/S
Arkitekt: Fosse & Aasen AS
Rådgivende ing. Bygg: Dr. Techn. Olav Olsen AS
Konsulenter: Elektro: ECT AS, VVS: Itech AS - Akustikk: Brekke & Strand - Brann: Berge AS - Rørlegger: NVS
Underentreprenører og leverandører: Ventilasjon: Haaland-Klima AS - Elektro: Sterk Elektro AS - Heis: Reber Schindler Heis AS - Rivearbeider: Haagen & Nygård AS - Stålarbeider/forsterkning: Nils Løff AS - Fasadeheis: Bautas AS - Stillas: Byggsystemer AS - Maling og gulvbelegg: Tom Beving AS - Flisarbeider: O.K.K mur puss flis AS - Gulvsparkling: Rettgulv AS, Vindusleveranse: NorDan AS, Vindusmontasje: NC Entreprenør AS - Fasadepuss: ABC- Pussteknik AS - Fasaderehabilitering: Fasadeteknikk AS - Balkonger: Brødrene Midthaug AS - Parkett og listverk: Berntzen & Green AS - Solavskjerming: Vental, stålarbeider 13-14 etg: Stokke Stål AS, Systemhimlinger: Bærum Byggmontering AS - Lås og beslag: Møller Undal - Blikkenslagerarbeider: Franke Onsrud - Bodvegger: Gunnebo Troax AS, Taktekking: Nor Tekk AS, Natursteinarbeider: Ellingard, Branntetting: Kaefer AS - Rekkverk hovedtrapp: Stål og Anleggservice AS - Ståltrapper 13-14 etg: Jotne ankers AS

 

Thon skulle bygge boliger av kontorbygget i Rådhusgata 7B. Så svingte markedet. Slikt blir det fort hotell av.

- Vi fant ut at det skulle bli hotell i stedet for boliger under byggingen. Det er litt av trenden i boligmarkedet som gjorde at vi ombestemte oss. Hotellmarkedet er bra, mens boligmarkedet er mer usikkert, sier prosjektleder for Rådhusgata 7B Espen Strand i Thon-gruppen.

Prosjektet har derfor tatt lengre tid enn planlagt.

- Boligene skulle være klare 1. januar i år, men et hotell er et større prosjekt og ferdigstillelsen er nå satt til sommeren, sier Strand.

Strand legger til at prosjektet er større fordi de må bygge resepsjon, spisesal og personalrom hvor det tidligere var planlagt å bygge boder.

Hotell med leiligheter

Det gamle kontorbygget fra 1950-tallet i Rådhusgata 7B har blitt ribbet ned til råbygget og forvandlet til et hotell med leiligheter som kan skilte med byens beste utsikt.

Høyblokken har gått fra å være et 13 etasjers kontorbygg til et nyrehabilitert leilighetskompleks på 14 etasjer med balkonger på tre av sidene. Fra å være hvit og diskret har blokka nå fått knallrøde balkonger som frisker opp fasaden.
Innvendig har gammel kontorinnredning blitt byttet ut til fordel for flere mindre leiligheter, som til sammen teller 92.

Penthouse

I toppetasjen er det blitt bygget to penthouseleiligheter som går over to plan med hver sin tilhørende takterrasse. Her føler man seg helt på høyden med Plaza og postgirobygget, mens man ser ned på hele byen i en 360 graders vinkel. Høyblokka rager nå 50 meter over bakken inkludert nybygget på toppen.
Har du råd til å leie en av herlighetene i toppetasjen kan du boltre deg på over 180 kvadratmeter, mens resten av leilighetene, eller rommene, er på mellom 25 og 32 kvadratmeter.

Egen fløy

I "lavblokka", det vil si en rosa sidebygning som fortsatt står urørt, skal det bygges ytterligere 22 leiligheter. Etter hvert skal sidebygningen føyes inn som en del av høyblokken.

- Lavblokka er planlagt som en egen fløy med 22 hotellrom, men vi venter på en godkjenning fra kommunen før vi setter i gang. Søknaden ligger inne, sier anleggsleder Håvard Bøye i Wegger og Kvalsvik Entreprenør AS.

Entreprenøren må søke om en bruksendring ettersom høyblokka originalt skulle bli bygget til leiligheter og ikke hotell.

Partnering

Wegger og Kvalsvik Entreprenør AS har totalrenovert hele gården. Fasaden er pigget ned, sandblåst og etterisolert.

- Vi har revet alt innvendig og utvendig til bare råbygget sto igjen. Vi ligger i henhold til planen og bygget skal stå ferdig til sommeren, sier Bøye.

Entreprenøren mener selv at byggeprosjektet har gått som smurt med få utfordringer underveis.'

- Prosjektet er organisert som en partnering modell, hvor entreprenøren bygger mot budsjett med åpen bok overfor byggherre, sier Bøye.

- Hvordan har samarbeidet gått?

- Det har vært et sjeldent godt samarbeid mellom byggherre, entreprenør og arkitekt, sier Bøye.

Han legger til at prosjektet så langt ikke har hatt noen fraværsskader eller ulykker.

Byantikvaren

Bøye forteller at de har hatt mye med byantikvaren å gjøre. Ved siden av eiendommen til Thon ligger en bygning fra 1600-tallet. Den er eid av kommunen og har blitt tatt hensyn til under byggingen.

Som mange andre opplevde entreprenøren noe vareknapphet i året som gikk.
- I fjor hadde vi noe problem med å få tak i isolasjon, sier Bøye. Jeg vil ikke si det var et problem, men det var en utfordrende jobb, sier anleggslederen.

Utfordrende logistikk

Den største utfordringen under byggingen av Rådhusgata 7B var logistikken.

- Varetransporten var krevende på grunn av liten plass i gaten. Det krevde høy disiplin av oss og underleverandører. Vi brukte ikke kran inne i selve bygården så varer ble fraktet inn i bygget ved hjelp av utvendig byggheis. Til større løft ble det brukt mobilkran på nattestid i gaten, kan anleggslederen fortelle.

Som i mange gamle bygg er det blitt funnet spor av asbest i høyblokka.

- Vi fant litt asbest i gamle rør, men disser er blitt byttet helt ut, kan Bøye fortelle.

Wegger og Kvalsvik har selv utført alt av tømrerarbeid, det byggtekniske og prosjekteringen.

Tekst: Kristine Hirsti

Foto: Trond Joelson


Flere prosjekter