Jessheim distriktspsykiatriske senter

Jessheim distriktspsykiatriske senter

Jessheim distriktspsykiatriske senter
Sted: Jessheim, Ullensaker kommune
Prosjekttype: Distriktspsykiatrisk senter (DPS)
Totalkostnad: 77 mill kroner
BTA: 4500 kvm
Byggherre: Akershus Universitetssykehus
Totalentreprenør: Ø.M. Fjeld
Arkitekt: Ottar Arkitekter
Rådgivere: RIB: Siv.ing. Knut Finseth avd.Kløfta - RIE: EDA Elektro Data
- RIV: Siv.ing. Nettberg

Underentreprenører og leverandører: Elektroentreprenør: EDA Elektro Data - Ventilasjon: Bryn Ventilasjon - Røranlegg: Rogstad VVS - Grunnentreprenør: Nordby Maskin - Peleentreprenør: Seierstad Pelemaskiner - Stål: Åkrene Mek. Verksted - Hulldekker og prefab: Spenncon - Taktekking: NorTak - Brannisolering: Norsk Brannforebygning - Murer: Murverket - Aluminiumarbeider: Alu Glass Produksjon - Innervegger: Gipsmontasje - Himlinger: Modulvegger - Marmorellapuss: Byggimpuls v/tysk underentreprenør - Murarb.: Tomter Murservice - Malerarb.: Malermester Eckholm - Kjerneb./betongsaging: Tretten Betongsaging - Forskaling: Peri Norge - Belegg/parkett: Sletvold Håndverk - Blikkenslagerarb.: Franke Onsrud - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Trekledning: MøreTre

Det er sjelden en byggesak har vært så problemfri som denne! Arkitekt og entreprenør er skjønt enige om at byggingen av Jessheim distriktspsykiatriske senter har gått på skinner fra dag en.

Det er sjelden en byggesak har vært så problemfri som denne! Arkitekt og entreprenør er skjønt enige om at byggingen av Jessheim distriktspsykiatriske senter har gått på skinner fra dag en. - Flinke underentreprenører er alfa og omega og dialogen med en profesjonell byggherre som Akershus Universitetssykehus, har hele tiden vært meget god, forteller prosjektlederassistent Frode Kristiansen i Ø. M. Fjeld.

At brukerne er fornøyd kunne Byggeindustriens utsendte ved selvsyn konstatere, da en av dem fløy om halsen på Kristiansen for å vise sin i takknemlighet.

Påkostet
Det er et påkostet distriktspsykiatrisk senter (DPS) som ble tatt i bruk på Jessheim i mars der døgnavdelingen på Vilberg og seksjon for polikliniske lidelser samlokaliseres. Et distriktspsykiatrisk senter samler flere funksjoner i en bygning. I hovedsaker er det tre avdelinger. En døgnavdeling med 18 døgnenheter, stuer og terapirom. En dagavdeling, en terapiavdeling og en egen akuttavdeling med egen inngang.

Noen av pasientene oppholder seg her i flere måneder. Arkitekten har ved et utsøkt fargevalg i oppholdsrom og eksklusivt materialvalg forsøkt å skape en «hjemlig» atmosfære og fjerne institusjonspreget. Korridorene med soverommene er trukket tilbake i nisjer. Dørene har fått en kontrastfarge. Korridorene er utvidet med sitteplasser, slik at man har en stue, men også litt uformelle steder hvor man kan sette seg ned. Det finnes også en gymsal og et musikkrom.

Bjørk
Foruten dørene er alt av listverk og karmer på dører i bjørk. Det er kostbart, men gir et lyst og eksklusivt preg. På veggene er det valgt en spesiell fiberduk i stedet for strie. Kristiansen beskriver den som et A4-papir som er limt på veggen, behandlet og malt. Den tåler meget harde slag, men når det først er skadet er den vanskelig og reparere.

Taket er stort sett i faste himlinger med gips. I korridorer er det faste himlinger på sidene pluss perforert gipshimling i midten. I alle siderom er det vanlig lett himling, forteller han.

Marmorellapuss
I inngangspartiet opp til annen etasje og i tilstøtende kafeteria for personalet ruver en rød, vokset vegg. - Veggen er utført i marmorellapuss - en gammel italiensk pusseteknikk - som også blir brukt på en svart vegg i det nye operahuset. Voksen gir veggen en tredimensjonal dybde. Det morsomme er at veggen blir preget av den personen som utfører jobben. Denne veggen bærer preg av korte strøk fra en kortvokst mann, som for øvrig er et tysk enmannsfirma, forteller arkitekt Bernhard Brekke i Ottar Arkitekter.

Grå tegl
- Utvendig i fasaden er det valgt tre typer materialer. På inngangspartisiden anvendes tegl. På hagesiden brukes en kombinasjon av semberitplater fra Norsal med royalimpregnerte trespiler og faste aluminiumsfelt. Teglen er tenkt som skiver foran bygget. Fasadelivet hopper litt frem og tilbake, og når hjørnene møtes, går teglen ut som en skive. Ideen er at fasaden skal være todelt mellom muren på forsiden og den mer myke hagesiden med trespiler og beplanting som skal vokse oppover i spilene, forklarer Brekke. Han legger til at teglen er dansk og brent med trekull som gjør at den får ganske mange sjatteringer. Fra sort til ganske lyst grått som gir en melert karakter. Fasaden gir inntrykk av en beskyttende mur, men er samtidig litt myk i karakteren, noe som han synes passer bra til en slik institusjon.

240 betongpeler
Det lange, to etasjes F-formede bygget står på 240 betongpeler ned til fjell. - Det betyr hver tredje meter på yttervegg i tillegg til to rader under bygget, forteller Kristiansen.

Selv har totalentreprenøren utført betongarbeidene, yttervegger, dører og vinduer. Den mest arbeidsintensiver perioden var da de satte opp innervegger og himlinger samtidig.

Bygget er forberedt for en etasje til. Søyler og bjelker er dimensjonert slik at man skal kunne bygge i høyden og i en lengderetning.

Elektrotekniske løsninger
- Et psykiatrisk senter omfatter mange tekniske løsninger spesielt på elektrosiden. Kristiansen nevner sykesignal og et meget avansert overfallsanlegg. Personalet bærer hver sin «personsøker» og ved å trykke på den, får samtlige beskjed om når vedkommende trenger hjelp ved angrep/overfall fra pasienter. Overfallsanlegget er tilkoblet alle rom og alle korridorer.

Alle elektriske anlegg skal styres fra Nye Ahus sentralt på Lørenskog via en egen lokal driftssentral. I perioden frem til Ahus åpner, blir den bemannet og styrt herfra.

Det avanserte utstyret medfører at el-entreprisen til EDA Elektro Data er forholdsvis stor og omfattende, opplyser Kristiansen.

Endringsmeldinger
Han tilføyer at Ahus leide inn byggeleder Ivar Barstad fra Rambøll for å styre prosjektet med tilstedeværelse hver 14. dag. Rambøll leide på sin side inn Kai Raa fra F. Holm som har fulgt opp den daglige driften med HMS osv. en gang i uka. Det har fungert veldig bra.

- Det har blitt 50 endringsmeldinger noe som er normalt for et bygg på denne størrelse, sier Kristiansen.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter