Henrik Ibsens gate 90

Henrik Ibsens gate 90

Henrik Ibsensgate 90
Sted:
Oslo
Prosjekttype: Rehabilitering
Kontraktssum eks mva: 56 mill kroner
Prosjekttype: Rehabilitering/ombygging
BTA: 6640 kvm
Byggherre: HSH Eiendom
Byggherreadministrasjon: AEH Prosjekt
Hovedentreprenør: Ing Gunnar M. Backe
Arkitekt: Eliasen & Lambertz-Nilssen
Rådgivere: RIB: Rambøll Norge - RIV: Multiconsult - RIB, RIV (byggherre): Norconsult - Ventilasjon: Haaland Klima - Rørlegger: Bærum Rørleggerbedrift - Elektro: Lys & Varme - RIA: Brekke & Strand Akustikk - RIE: Sweco Grøner og Støltun

Underentreprenører og leverandører: Riving og miljøsanering: NKR Riving - Grunnentreprenør: Smefa Entreprenør - Kraner, mobilkraner/betongpumping: T.O. Bull - Prefa: Spenncon - Armering: Celsa Steel Service - Gulvstøp: Albert Kr. Hæhre - Kjerneboring: Betongforbedring og Hagen & Nygård - Betongimpregnering: Heiko - Betongleverandør: Unicon - Forskaling: Peri Norge - Vanntetingslist og gulvsliper: Betongforsegling - Gulvavretting: RE Gulvavreting - Byggevarer: Opimera PROFF - Vinduer, ytterdører og glass- og aluminiumsarbeid: EMA Glass - Blikkenslager og taktekking: Follo Tak & Vedlikehold - Mur og flislegging: Per L. Lund - Fuging: Øyan & Schie Fuging - Maler: Malerservice - Byggtapetserer og parkett: Intep - Asfaltering: Terje Hansen - Brannisolering: KAEFER Isolering - Systemvegg og himlinger: Moelven Nordia - Solavskjerming: Vental Hunter Douglas Project - Stålsøyler, sveiseplater, rekkverk og rister: Burmeister - Lås og beslag: Låsteknikk - Foldevegger: SAXI Produkter - Kjøkken og bad: HTH Prosjektavdeling - Ståldører: Lande Mek. Verksted - Avfallshåndtering: Wilhelmsen

På utsiden har ikke Henrik Ibsens gate 90 forandret seg stort, men innvendig er 40 år nå rehabilitert.

Med unntak av en utvidelse av toppetasjen på begynnelsen av 80-tallet har arbeidsgiverorganisasjonen HSH hatt de samme kontorene midt på Solli Plass i Oslo i 40 år. Etter at man i flere år hadde vurdert å rehabilitere, kom man endelig i gang med prosjektering tidlig i 2006. I januar i fjor kom byggingen i gang.

Gå foran
- Vi har vært 40 år på etterskudd når det gjelder teknisk standard. Varme, ventilasjon, vinduer - alt var godt nedslitt, forteller advokat Ole Borge som representerer byggherren HSH.

Som seg hør og bør for en arbeidsgiverorganisasjon har man også hatt en tett oppfølging av de 700 arbeiderne som har vært innom byggeplassen for å passe på at alle har papirene i orden. Både egenkontroll og et besøk av Fylkesskattekontoret har vist at man har gjort en god jobb. I henhold til reglene hos hovedentreprenør Ingeniør Gunnar M. Backe har ikke selskap som står utenfor Startbank-systemet sluppet inn på byggeplassen.

- Noe av det viktigste for HSH i hele byggeprosessen har vært å gå foran som et godt eksempel. Være det seg kontrakter, sikkerhet eller etisk handel. Vi føler at det har vært en vellykket gjennomføring av byggeprosessen, legger han til.

Totalt rehab innvendig
Det har blitt utført en total rehabilitering av innvendig bygningsmasse. Bygget ble rensket helt ned til bærekonstruksjonen fra 2. til 7. etasje. Dekkene har blitt slipt for å utjevne svanker og buler.

Nye interne trapper har blitt etablert mellom 2.-3. etg, 5.-7. etg. og 7.-8. etg. I tillegg har det også blitt satt inn en ny heis mellom 7.-8. etg. Dessuten er deler av dekket mellom 7. og 8. etasje, og hele 8. etasje revet. Vi har hevet taket i 7. etasje og bygget en 8. etasje med ny utforming, forteller prosjektleder Håkon Rød i Ingeniør Gunnar M. Backe.

Hele rehabiliteringen er gjort i god dialog med byantikvaren i Oslo. HSH-bygget står nemlig på den gule listen. Utvendig er det som sagt ikke foretatt store grep med unntak av den nye toppetasjen og utskifting av samtlige vinduer.

Lyst og åpent
Innvendig er derimot det meste nytt. Store vinduer, utstrakt bruk av glassvegger innvendig og få cellekontorer er med på å gjøre rommene veldig trivelige. Stort sett alt av kontormøbler er også lyse, noe som forsterker lyseffekten.

- Arkitekt og byggherre har lagt vekt på at man ville ha lyse og åpne lokaler. Da bygget ble satt opp var det med cellekontor, tette vegger og lange korridorer. Det gir lite lys. Nå fremstår bygget som et åpent landskap. Det er stort sett minilandskap, landskap og noen få cellekontorer, sier Kåre Hinna, som har hatt byggherre administrasjonen.

Spesielt de to øverste av HSHs etasjer, som benyttes som møte- og konferanselokaler, er veldig åpne. I den nye toppetasjen har man gjennomgående utsikt gjennom bygget mot både Oslofjorden og Holmenkollen. Nedover i etasjene blir det mindre lyst og åpent, spesielt når man kommer ned i etasjene som HSH leier ut til andre leietakere, har leietakertilpasninger resultert i mindre åpne løsninger.

Så å si alle kvadratmeterne i det nye bygget er leid ut. HSH og HSH-relaterte selskap fyller opp det meste av plassen, men også forvaltningsselskapet Acta okkuperer en og en halv etasje.

Asbest
Den største overraskelsen man påtraff i prosjektet var store mengder asbest. Da bygget ble satt opp på slutten av 60-tallet var dette et vanlig byggemateriale. Derimot var det adskillig større mengder enn det miljørapporten konkluderte med. Dette resulterte i en saneringsperiode på flere måneder.

- Da det ble konstatert asbest var det viktig for HSH med en adekvat reaksjon. At det skulle gjøres tilfredsstillende og skikkelig, sier Borge, som er fornøyd med hvordan dette ble løst.

Tak over tak
En annen utfordring har vært at bygget ligger midt på Solli Plass. Dessuten har alle butikkene i første etasje holdt åpent i byggeperioden. Dette har man løst ved å bygge tak over tak og lagret byggemateriell inne i bygningen.

- Dette er en bra løsning på prosjekter som dette. Man får et tørt bygg og bedre arbeidsforhold, sier Rød.

Trangt
En annen stor jobb har vært utskifting av hele det tekniske anlegget. Mange og trange kanaler og sjakter har vært med på å gjøre dette til en av hovedutfordringene i bygget.

- Det er lav takhøyde i bygget. Det var et stort antall vertikale sjakter. Det var bærekonstruksjon, dekker og bjelker i svært varierende høyder og tykkelser. Alle ønsket seg 30 centimeter ekstra, men vi har fått til en løsning som gir relativt god plass, sier Hinna. Han betegner det gamle systemet som «utrolig kaotiske kanalsystem og rørsjakter».

«Hi-tech» kunst
I løpet av påsken flytter HSH tilbake til bygget sitt etter et år i Ullern Allé. Borge forteller at man etter dette vil ta et knapt års pause før man rehabiliterer butikklokalene i første etasje. Det eneste unntaket er inngangspartiet, som man tar i en særskilt bolk.

- Vi har valgt å være litt «Hi-tech» i kunstveien med en bildeinstallasjon, grunnet på datastyrte lysdioder og lyd, samt lyssatte komposittskulpturer, sier Borge. Som også røper at det kommer en større opprustning av gateplanet utenfor bygget. Her skal man samarbeide med eierne av Henrik Ibsens gate 100, Høegh Eiendom.

Tekst: Christian Aarhus. Foto: Trond Joelson.


Flere prosjekter