Mange må fortsatt vente på å komme hjem

Mer enn halvparten av de evakuerte i Ålesund fikk mandag ettermiddag flytte hjem etter å ha vært evakuert i mer enn fem dager.

Blant de 319 heldige var familien Wiig i Fjellgata. De møtte opp ved politisperringen ti minutter før Erik Charbellet fra UP i Molde fjernet sperrebåndet.

Men 296 personer må fortsatt smøre seg med tålmodighet og vente med hjemflyttingen til faren for en eksplosjon er helt over.

Gjensynsglede
NTB fulgte familien helt hjem til Fjellgata 79, og der var det ikke noen tvil om hva som hastet mest. Malén (8) har en hamster, Charlotte, som hadde vært alene hjemme i fem døgn. Gjensynsgleden var stor hos begge parter, og gledestårene trillet hos Malén.

- En brannmann var inne og matet den og ga den vann på torsdag. Den har klart seg godt, sier Malén.

For familien, som består av fem personer, ble det litt av en utfordring å være utestengt fra huset sitt i Ålesund.

- Vi kom fra påskeferie så sent som tirsdag, og hadde bodd i huset vårt bare en natt før vi måtte evakuere. Siden vi er så mange, var det ikke bare å ta inn hvor som helst. Vi har spredd oss litt på foreldre, onkler og tanter. Bare en natt har vi bodd på hotell, sier Synnøve og Gerhard Wiig.

Politimester Arne S. Karoliussen sier til NTB at de som fortsatt er evakuert, kan få flytte hjem når eksplosjonsfaren er helt over. Unntaket er de overlevende fra den sammenraste boligblokken, og muligens de nærmeste naboene.

Henter nitrogen
Eksplosjonsfaren i området rundt den sammenraste bygningen vurderes som mindre enn tidligere, men den er ikke over. I tanken er det fortsatt igjen 150-200 liter propan.

Sjefingeniør Kjell Hartvigsen i StatoilHydro sier til NTB at 14 tonn flytende nitrogen er på vei til Ålesund fra Rjukan. Denne nitrogenen skal føres gjennom et stålrør og inn i propantanken og inn i hulrom i bygningen for å nøytralisere propanen.

Dette betyr at eksplosjonsfaren vil kunne være over innen onsdag.

Prioriterte oppgaver
Ålesund kommune har vært utsatt for press fra mange av innbyggerne, som helt uforberedt måtte forlate sine hjem sist onsdag.
Redningsmannskapene arbeider nå med tre prioriterte oppgaver. I tillegg til å nøytralisere den gassen som er igjen og å åpne for hjemflytting for de evakuerte, er det en prioritert oppgave å få de fem savnede ut av bygningen, noe som blir vanskelig.

Brannsjef Geir Thorsen sier til NTB at brannvesenets folk er innstilt på å gå inn i bygningens andre etasje så snart det er konkludert med at konstruksjonen er stabil og at det er tilstrekkelig sikring.

Dette vil rapporten fra ekspertgruppen, som ledes av professor Erik Thornfeldt ved SINTEF Byggforsk, kunne gi svarene på.

Må rive bygningen
Thornfeldt har tidligere sagt at det vil være umulig å hente ut de som er savnet i første etasje uten å rive hele bygningen ovenfra og ned. Det er rett og slett ingenting igjen mellom gulv og tak.

I andre etasje er det enkelte steder en meters klaring mellom gulv og tak. Det var fra et slikt område en brannmann fikk berget en kvinne ut i live etter at bygningen hadde kollapset onsdag.