Moelven tar i bruk Litex-plater

Moelven ByggModul tar nå i bruk Litexplater i produksjonen, og standardiserer platene som første ferdighusprodusent. 

Litexplater forhindrer fukt- og råteskader, er enkle å montere og lett av vekt, og derfor også tidsbesparende. Moelven ByggModul valgte i hovedsak Litex for å redusere belastningsskader hos de ansatte.

- Når alternativet er en plate på 50 kg sier det seg selv at vi velger Litex, forklarer arbeidsformann Tommy Grande i Moelven ByggModul. Han er veldig positiv til overgangen, og sier at platene er praktiske og enkle å jobbe med.

Moelven ByggModul produserer rundt 2500 byggmoduler årlig til leiligheter, hotell, kontor og barnehager. I år er arbeidet med en ny fabrikk hovedsakelig for større leilighetsmoduler startet. Dette som en konsekvens av stabil positiv vekst i selskapet de siste årene. I leilighet- og hotellmodulene bygges ferdig flislagte bad klare til å kobles til vann og elektrisitet.

Ute på linja er arbeiderne positive til det nye byggematerialet:

- Det er en helt ny hverdag med Litex. Før løftet vi tungt og fikk vonde skuldre og rygg. Det er det helt slutt på, sier arbeider Morten Aas og får støtte av sine kolleger. – Vi savner ikke de gamle platene for å si det sånn.

Hovedverneombud Roar Antonsen er også positiv til at bedriften nå tar mer hensyn til HMS med de nye platene:

- Vi har tidligere hatt problemer med at snekkerne fikk vonde skuldre på grunn av tunge løft. Litex er mye lettere enn tidligere løsninger, og forenkler dagen betraktelig.

I tillegg til færre tunge løft, legger arbeiderne vekt på at platene ikke avgir svevestøv, og kan skjæres til der hvor man arbeider. Dessuten kan de enkelt kuttes med tapetkniv.

- At platene er enkle å montere er en klar fordel. Med Litex får vi samme resultat med halvparten så mange krefter som før, forteller Grande.

Fabrikksjef Torodd Rande synes det er positivt at snekkerne opplever overgangen til Litex som en lettelse. Rande fremhever hensynet til produktivitet og HMS som utslagsgivende.

- Fordelen med Litex er for det første produksjonsmessig i forhold til tidsbesparelse. Økt produktivitet gir en kostnadsmessig gevinst totalt sett. For det andre gir platene en fordel i forhold til helse, miljø og sikkerhet ved at vi slipper de tunge løftene og svevestøvet, forklarer Rande.

- At platene i tillegg sikrer mot fuktskader og holder sopp og råte på trygg avstand, teller også positivt for bruken, avslutter han.