Propaneksplosjoner kan være katastrofale

En propangasseksplosjon kan ha katastrofale følger, og det er derfor myndighetene er så varsom i behandlingen av den situasjonen som er oppstått i Ålesund etter boligrasulykken i byen.

Det man frykter i forbindelse med ulykker der tanker med propangass er innblandet, er en såkalt BLEVE (Boiling Liquid Expanding Vapour Explosion) som har et eksplosjonsbilde som ligner på en atombombe.

Det var en slik eksplosjon man fryktet på Lillestrøm natt til 5. april 2000 da et tog med to propantanker sporet av og begynte å brenne på stedets jernbanestasjon. Ulykken førte til at Lillestrøm ble evakuert i et område med en radius på 1 kilometer fra jernbanevognene med propantankene. Evakueringen omfattet rundt 2.000 mennesker, og hele Lillestrøm sentrum lå øde i flere dager inntil de evakuerte kunne vende tilbake 9. april.

Enorm varmestråling
En eksplosjon av tankene på Lillestrøm ville ha medført et stor antall omkomne, og sentrum av byen ville ha blitt lagt i ruiner, går det fram av rapporten fra kommisjonen som undersøkte ulykken.

En BLEVE oppstår når en tank, med for eksempel propan, i forbindelse med brann blir utsatt for kraftig oppvarming og revner. Innholdet vil da blande seg med luft og eksplodere i en svær ildkule som vil utvikle enorm varmestråling og drepe alt liv i nærheten og sette fyr på brennbart materiale i vid omkrets. Trykkbølgen fra en BLEVE vil sammen med heten legge store områder i ruiner.

Ålesund forskjellig
Ut fra det som er kommet fram om propantanken under den sammenraste bygningen i Ålesund, er forholdene her ganske forskjellig fra dem som rådde på Lillestrøm i april i 2000.

I Ålesund er det snakk om en tank med cirka 6.000 liter propan, mens godstoget som sporet av på Lillestrøm, hadde to propantanker med 45 tonn propan på hver tank. Etter det NTB forstår, er det liten fare for at den nedgravde propantanken i Ålesund skal bli overopphetet og eksplodere.

- I utgangspunktet er sannsynligheten for eksplosjon i en nedgravd gasstank svært liten. Men dersom det er lekkasjer fra de ledningene som er koblet til tanken, og dersom lekkasjene har dannet lommer i den sammenraste bygningen i Ålesund, kan det bli utløst en eksplosjon, har avdelingsleder Tom Ivar Hansen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sagt til NTB.

Brenner gassen
Det lekker fra tanken i Ålesund, og den lekkende gassen brenner. Det er bra fordi gassen da ikke samler seg i lommer i bygningen og slik skaper fare for eksplosjon, påpeker Hansen.

Det er også såkalt fakling (brenning) av gassen som brannvesenet og myndighetene har valgt som strategi til nå for å mestre vanskene i Ålesund. Men siden forbrenningen av gassen er så liten, anslagsvis 300 liter i døgnet, kan det ta mange dager (ca. 20) før all gassen er brent opp. For å korte ned tida, søker ulykkesledelsen i Ålesund derfor løsninger som får gassen til å brenne hurtigere.