Flere hundre tusen i risikosonen

- Flere hundre tusen norske boliger befinner seg trolig i risikosonen for skred og ras, mener Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF).

De mener den tragiske ulykken i Ålesund er en vekker og viser så altfor tydelig at det er behov for en grundig utredning for å avdekke nye, livstruende farer. I Sverige viser undersøkelser at ca 300.000 bygninger befinner seg i risikosonen for ras, skred og erosjon.

- Tallet i Norge er trolig større. RIF støtter nå opprettelsen av en ny etat som skal sikre at slike katastrofer ikke skjer igjen. Vi er svært positive til nyheten om at regjeringen ved Olje- og energiminister Haga vil opprette en sentral statlig skredetat. Nå må vi sette av nødvendige ressurser for å finne ut hvor mange i Norge som faktisk lever i boliger som er utsatt for skred- og rasfare, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF.

Norske kommuner med lite kunnskap

RIF sier videre i en pressemelding at en utredning vil kunne gi kommunene et viktig verktøy når de skal beslutte hvor det trygt kan bygges nye boliger. Ved siden av bedrede sikringsrutiner ved oppføring av boliger og valg av byggemåte, vil en slik utredning være beste måte å sikre norske boliger fra faren for ras og skred. Uten et skikkelig beslutningsgrunnlag er det svært vanskelig for den enkelte kommune å bestemme hvor det er trygt å bygge boliger og hvor det er fare for skred og ras.

- Vi i RIF sitter på mye ekspertise blant annet innen geologi og geoteknikk. I vårt ekspertpanel har vi samlet noen av våre fremste rådgivere med bred kunnskap og lang erfaring innen fagområdet. Ekspertpanelet fungerer som et verktøy for journalister og politikere i faglige spørsmål. Dette er kompetanse jeg håper Olje- og Energiministeren vil benytte seg av. Vi er klare til å bidra slik at norske hus og hjem kan sikres fra å oppleve tilsvarende tragedier som den i Ålesund, sier Hansteen. 

Alarmerende tall

Direktoratet for samfunnssikkerhet opplyser at tre av fire kommuner ikke har utført såkalte risikoanalyser før de tidligere har gitt tillatelse til bygging av blant annet boliger. Det betyr at faren for ras, skred, flom og havstigning ikke er utredet for så mye som 75 prosent av landets bygg og boliger.

- I Sverige har det allerede vært utført grundige utredninger på landsbasis tilsvarende det Olje- og Energiministeren nå foreslår. Der har de funnet ut at ca 300.000 bygninger i dag ligger i områder som er i risikosonen for ras, skred og erosjon. Med vår norske topografi er det ingen grunn til å tro at tallet vil være noe lavere i Norge enn i Sverige, avslutter en bekymret Hansteen i RIF.